Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България", съобщава "Медиапул".

С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия, според руски публикации.

За "Банкеръ" новината потвърждава изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той уточнява, че в страната ни вчера са пристигнали представители на руската компания, които са се срещнали с Валентин Златев. Запознати твърдят, че след срещата Златев не е имал вид на човек, който е притеснен от раздяла с поста си.

В решението на собственика на "Лукойл България" не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските й активи.

Пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД съобщава, че Генералният директор на дружеството г-н Валентин Златев е назначен за Председател на Контролния съвет на „ЛУКОЙЛ-България“, като заменя на тази длъжност представителя на Президента на ПАО ЛУКОЙЛ г-н Алексей Ламбин. Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“, на новата си по-висока позиция той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната.

Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници на Медиапул.

Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

В сайта на компанията все още Валентин Златев стои като "Генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД, член на Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бур​гас” АД".

Според БНТ пък от новия си пост Златев ще наблюдава и двете дружества.

Златев официално и неофициално е един от най-богатите хора в България. Макар той да отрича подобни връзки, медиите го свързват с "Джи Пи груп" - корпорация, която печели едни от най-големите инфраструктурни проекти в България.

В днешния си материла "Медиапул" цитира проверката  след публикации на Бивол от септември 2018 г. В нея покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи "Джи Пи Груп" за схема за печелене на европроекти, се разкриват имотни сделки, които дружество, свързано със Златев, правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на "Лукойл" за бензиностанции на многократно по-високи цени.

Ключови думи

Коментари

true lies's picture
true lies
truelies

Преателите на Мутрата

нещо взеха да дават фира. Дано само не го таковат и него, че какво ще яде един милион герберастия, свикнала на копанката...
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Петопутната предвъйборна

Петопутната предвъйборна парадигма на ген. РЕШЕТникаф истьествено включва и таков кадрови маньовр. Ши изплющим Валька зОлотов, за да страхуваме Баце "за Фантомете, Беляне, Гъзоструй а ла тюрк" и проч. Спокото. Нема страшно, Баце не е вчерашен, оформи ся като гъвкав евроатлантик. Само ЧеКайте и ше видиме.
true lies's picture
true lies
truelies

О, Цеци, пак ли с тия партенки за

"ришетников", ве? Айде нещо ново, че това се поизтърка, не върви за оправдание за апартамента.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Въх.. Как ша го кара сега карето за белот с НОВИО РУСКИ ПИСАР??? Баце и Златеивия май се на валат, че и на капо ша го карат оттук нататък..
 's picture

Жени

ами

махат го, защото опровергава тезата за еволюция. Няма еволюция - маймунякът си е маймуняк.
 's picture

смехурко

Сменят?

сменят българска мутра, с руска такава, при това шофьор. А дали е по-добре? Не вярвам. Нищо добро не можем да очакваме от Лукойл.

Ех, мааму стара...

Ако не им го бяхте продали, можеше друго да е... Ама те подмолни, приспаха вашата бдителност и го взеха за безпари ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.