Изпълняващият длъжността подуправител и ръководител на „Банков надзор“ Нели Кордовска и главният юрист на БНБ Нина Стоянова са изпратили писмо до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC, съобщи пресслужбата на централната банка.

В писмото БНБ изисква от финансовия консултант „незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват“.

EPIC се представя като „финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, други непосочени акционери и потенциални инвеститори". Преди седмица консултантът предложи на БНБ да сключат договор за „неразкриване на информация“, което даде повод медиите да заключат, че „Оманците предлагат таен план за КТБ“.

Освен отговор на въпроса кого точно представлява, EPIC ще трябва да предостави и „повече информация относно виждането за рекапитализиране на КТБ“.

Включително конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина, и правните средствата, чрез които да стане това".

БНБ съветва консултанта да се обърне към държавата, ако настоява за държавна помощ за оздравяването на КТБ, защото не е в правомощията на централната банка да взима такива решения.

"В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите, с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа", съобщава още БНБ.

В случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ, казва още централната банка.

"Обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6 227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория“ ЕАД".

БНБ изпрати до двамата основни акционери в КТБ - Цветан Василев и Оманския фонд, дали имат планове за оздравяване на банката. Единственият отговор дойде от EPIC, представляващ оманците.

КТБ бе затворена на 20 юни и поставена под специален надзор от БНБ.