Венецуела е продала 9 тона злато в замяна на 400 милиона долара въпреки нарастващия международен натиск да се замразят активите на страната, предава "Блумбърг". 

Информацията се потвърждава от спада в резервите на националната банка на държавата, които към 12 април се равняват на 8,6 милиарда долара (около 5,1 милиарда от тях са в злато).

Продажбата означава, че президентът Николас Мадуро е открил начин да заобиколи икономическата блокада. Според източниците на "Блумбърг" вероятно златото е било закупено от компании от Турция и Обединените арабски емирства. 

Докато Мадуро се опитва да запази контрола си във Венецуела - най-вече над армията и правителството - опозиционният лидер Хуан Гуайдо използва подкрепата на дузини държави, за да се сдобие с финансовите активи на страната в чужбина.

Вашингтон, който припозна Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, наложи санкции на златодобивната компания "Минервен". Според Америка търговията със злато поддържа военния режим на Мадуро.

Спадът на резервите може да означава, че националната банка е отписала златото в чужбина, до което няма достъп - например складираните активи в "Банката на Англия" (националната банка на Великобритания), които се равняват на 1,2 милиарда долара. От централата на институцията отхвърлят призивите на Каракас да ги репатрират.