Венецуела ще продаде през следващите дни на Обединените арабски емирства 15 тона злато от трезора на централната си банка срещу евро в наличност, съобщи запознат с плана висш представител, цитиран от Ройтерс.
Така страната член на ОПЕК се опитва да остане платежоспособна, отбелязва агенцията.
Продажбата на злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, тази година започна с 3 тона на 26 януари, след като миналата година страната изнесе за Турция злато, предимно необработено, за 900 милиона долара, каза източникът, пожелал да запази анонимност.
Планът е до края на февруари да бъдат продадени общо 29 тона злато, съхранявани в Каракас, допълни той.
По данни на венецуелската централна банка в края на ноември миналата година Венецуела е разполагала със златен резерв от 132 тона в нейния трезор и в британската централна банка (Банк ъв Ингланд).

Правителството на президента Николас Мадуро прибягна до продажбата на злато след спада в производството на петрол, икономическия колапс на страната и засилващите се американски санкции, които засегнаха държавните приходи и направиха труден достъпа на Венецуела до кредит.
Американският сенатор републиканец Марко Рубио изпрати вчера в Туитър съобщение до посолството на ОАЕ във Вашингтон, предупреждавайки, че всеки, който пренася венецуелско злато, ще подлежи на американски санкции.

Венецеулският опозиционен водач Хуан Гуайдо заяви, че няма да се подчини на правителствения бойкот на хуманитарната помощ и ще изпрати в страната конвои с лекарства с помощта на съседни държави, предаде Асошиейтед прес.
В интервю за АП Гуайдо каза, че тази стъпка ще е "поредна проверка" за венецуелските военни, чието командване остава на страната на президента Николас Мадуро след избухването миналата седмица на протестите срещу управлението му.

"В близките седмици те ще трябва да изберат дали да допуснат така необходимата ни помощ или да останат на страната на Мадуро", заяви Гуайдо, като преди дни предложи амнистия на членове на армията в опит да ги насърчи да изоставят правителството.

Приемаме помощ не само от САЩ. През следващите дни ще огласим глобална коалиция за изпращане на помощи във Венецуела, отбеляза той.
САЩ обявиха, че са готови да доставят хуманитарна помощ на Венецуела когато и както реши Гуайдо. Висш американски правителствен служител каза, че Мадуро е единствената пречка за изпращане на лекарства, храни и други основни продукти, от които във Венецуела има остър недостиг.

Мадуро отказва всякаква международна помощ, твърдейки, че това ще е намеса във вътрешните работи на страната.
Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън призова Мадуро да приеме амнистията, предложена от Гуайдо, предаде Франс прес.
Вчера председателят на парламента, самообявил се за президент на страната, обвини агенти от известни с бруталните си методи полицейски сили, че са отишли в дома му и са търсели неговата съпруга. Той обвини полицията, че се опитва да сплашва семейството му.
Впоследствие полицията отрече да е имало подобна операция. В изявление в Туитър тя заяви, че твърденията за такова посещение са абсолютно неверни, предава БТА.