Водещи екологични организации, обединени в коалицията Green 10, изпратиха отворено писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Те изразяват сериозни опасения спрямо посоката, в която се движи Европейския съюз (ЕС) след като беше обявен съставът на новата комисия. Еколозите настояват опазването на околната среда да залегне по-сериозно в новия програмен период. 

Неправителствените организации подчертават, че структурата на новата Комисия, писмата за определяне на ресора и изборът на комисари показват сериозно омаловажаване на дългогодишните усилия, положени за опазването на околната среда. Според Green 10 по този начин ЕС отстъпва от задълженията си за устойчиво развитие, ефективно използване на природните ресурси, подобряване на качеството на въздуха, опазване на биологичното разнообразие и предприемането на действия за справяне с климатичните промени. 

Според еколозите един от основните проблеми е прехвърлянето на задълженията на комисаря по околната среда в споделен ресор. Кармену Вела от Малта ще се занимава с околна среда, риболов и рибовъдство. В писмото се казва още, че еко проблемите ще минат на заден план за сметка на политическите приоритети. Друг основен проблем според тях е, че никъде не се споменава необходимостта от постигане на европейски цели и предприемане на нови инициативи в сферата на околната среда. 

Green 10 посочват като сериозен недостатък, че комисар Вела идва от страна, чието правителство е подложено на сериозни критики заради неприлагането на законодателството за защита на птиците. Новият комисар ще е в позиция да промени това законодателство. Освен това в момента се извършва проверка на ефективността на екологично законодателство на ЕС и включването на нови препоръки преди да са ясни резултатите от нея няма да даде добър резултат, коментират организациите.  

Природозащитниците се опасяват, че сливането на климатичния и енергийния ресор и поставянето на техния комисар под шапката на заместник-председателя и комисар по енергетика на ЕК, може да означава, че справянето с климатичните промени се смята за подчинено на съображенията на енергийния пазар. Те подчертават и факта, че изборът на комисар по климата и енергетиката с добре известни връзки с нефтената индустрия повдига въпроси за конфликт на интереси. Енергийният комисар Мигел Ариас Канете е бил в борда на директорите на няколко големи петролни компании.

Друг проблем, засегнат в писмото е прехвърлянето на отношенията с Европейската агенция по химикалите от Генерална дирекция „Околна среда“ към Генерална дирекция “Предприятия и промишленост“. Според НПО-тата това показва ясна склонност към приоритизиране на бизнес интересите над опазването на човешкото здраве и околната среда и е в противоречие с целите на регламента REACH. Този регламент отговаря  за регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химични вещества.

Въпросите за  устойчивото развитие, ефективното използване на ресурси и зелената икономика трябва да бъдат покрити от заместник-председателя на ЕК, смятат еколозите. Ресорът на зам.-председателят на комисията Кристалина Георгиева обаче е бюджетът. Според еко коалицията заместникът на Юнкер трябва да отговаря и за тези въпроси, в противен случай ЕК  ще работи с остарялата парадигма на икономически растеж, която облагодетелства индустрията и работните места на миналото, за сметка на тези на бъдещето, и е откъсната от ограниченията на реалния свят. 

Жан-Клод Юнкер обеща да не допуска законодателни инициативи, които не отговарят на приоритетите му. Oт Green 10 се опасяват, че това обещение означава спиране на работата по европейските екологични политики, защото няма ясни екологични приоритети.


Коалиция Green 10 включва 10 неправителствени природозащитни организации: BirdLife Internation, CEE, Climate Action Network, European Environmental Bureau, HEAL, Transport&Environment, Nature Friends, Green Peace и WWF. Групата работи съвместно с Европейската комисия, Европейския парламент и Съветът на министрите. Основната ѝ цел е да гарантира, че околната среда и опазването ѝ заемат полагащото им се място при изгрждане на политиката на ЕС. Green 10 работи с всичките държави-членки на съюза.