1. Колко творби е създал Пикасо?

Няма точна бройка. Според оценки на изкуствоведи и куратори, испанският художник и скулптор е създал около 50 000 произведения на изкуството. Никой друг творец от неговото поколение не е бил толкова продуктивен.

2. На каква възраст е нарисувал първата си картина?

Картината "Пикадор" се ражда след едно посещение на корида - тогава Пикасо е само на 9 години. Малкият Пабло израства в семейство, в което изкуството е на почит. Роден е в Малага - град с вековни традиции в изкуството. Баща му, по професия учител по рисуване, отрано разпознава таланта на сина си. Смята го за дете-чудо и още в ранни години започва да го учи на академично рисуване.

3. Самоук гений?

През 1892 година талантливото момче е прието в училището по изкуства в Малага - и използва всяка свободна минута, за да рисува. По-късно Пабло постъпва в Художествената академия в Барселона, а след това е приет в реномираната Кралска академия за изящни изкуства "Сан Фернандо" в Мадрид. Но младият художник изобщо не е впечатлен от методите на преподаване - само след половин година Пикасо напуска академията и започва да се самообучава. Жаждата си за знания утолява с безчет посещения в музеи и ателиета, изследва техниките на други творци и попива всичко, до което се докосва в света на изкуството, литературата и музиката.

4. Защо "Пикасо"?

Първоначално Пабло Руис Пикасо (Пикасо е моминското име на майка му) подписва творбите си с пълното си име. След 1900 обаче той започва да се подписва само с "Пикасо". По това време той живее в Барселона и ще минат още четири години, преди да наеме първото си ателие в Париж. В ранния му период неговите картини са богати на цветове, дори крещящо ярки - младият творец иска да бъде забелязан. И е много продуктивен още в самото начало на кариерата си.

5. Как е цялото му име?

Пикасо и двете му по-малки сестри израстват в културна и високо образована среда. Една от традициите в семейството е децата да носят дълги и благозвучни имена. Така Пикасо получава следното име: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир ПатрисиоРуис и Пикасо.

6. Кога прави първата си голяма изложба?

Още първата изложба през 1899 година, в която са включени негови произведения, носи голям успех на младия художник. Но към този момент Пикасо все още не може да се издържа от продажби на свои творби. Точно обратното дори - често му се налага да рисува върху стари картини, тъй като няма пари за нови платна.

Ръководен от желанието да се потопи в културния живот на Париж, Пикасо предприема първото си пътуване до Франция. Там той се запознава с търговеца на произведения на изкуството Педро Манач, с когото се договаря за твърда месечна заплата. Ще мине обаче още доста време, преди Пикасо да бъде забелязан от колекционерите и кураторите - първата си голяма самостоятелна изложба подрежда в Цюрих през 1932 година. Към този момент Пикасо вече е поставил основите на кубизма и е преоткрил неокласицизма. В този период от творчеството си той работи и над много скулптури и пластики.

7. Кога изкуството започва да му носи пари?

Пикасо печели признание в парижките културни среди през двата си "цветни" периода - тъй наречените "Син период" и "Розов период". През 1906 се запознава с Анри Матис, благодарение на когото установява множество важни контакти. Например с Амброаз Волар, който откупува всички картини на Пикасо от неговия "Розов период" и така за първи път му осигурява финансова независимост. По-късно търговецът на картини Даниел-Анри Канвайлер ще превърне Пикасо в един от най-скъпо продаваните художници на 20 век. Канвайлер е посредник и при продажбата на една от най-известните му картини - "Госпожиците от Авиньон".

8. Колко струва най-скъпата картина на Пикасо?

На търг през 2015 в Ню Йорк картината на Пикасо "Алжирски жени" е продадена за рекордната сума от 179,4 милиона щатски долара.

9. На каква възраст рисува последната си картина?

Пикасо доживява почти до библейска възраст, като продължава да твори и след като навършва 90 години. Художникът умира на 8 април 1973 във вилата си на Лазурния бряг. Тогава той е на 91 години. В последните си години Пикасо живее в усамотение с втората си съпруга Жаклин - далеч от децата си и от целия останал свят.

10. Какво завещава Пикасо?

Непосредствено след смъртта на Пикасо наследниците му започват да водят ожесточени съдебни битки. Още повече, че родствените му връзки са много объркани: Пикасо се е женил два пъти, но има деца и от други жени.

През 1976 година имуществото на мултимилионера Пикасо е оценено на 3,75 млрд. френски франка (696 млн. евро). Това имущество включва притежаваните от него къщи, земи, ателиета и други недвижими имоти, както и личната му колекция от много ценни картини, сред които произведения на Матис, Миро, Сезан и Ван Гог. Художественото наследство на великия творец е оценено на 1,275 милиарда франка. То обхваща 1 885 картини, 7 089 рисунки, 19 134 графики, 3 222 произведения от керамика, 1 228 скулптури и пластики, както и 175 скицника с общо 7 000 рисунки, които Пикасо е използвал за някои от големите си произведения.

Дължимите на френската държава милиони под формата на данък наследство са изплатени от наследниците отчасти с негови произведения - картини, рисунки и скулптури. Тези творби влизат в основния фонд на открития през 1985 година Музей на Пикасо в Париж, който и до днес привлича посетители от цял свят.

Дойче веле.