Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитският консорциум „Аркад“, който ще строи трасето на "Турски поток" през България, ще използва руски тръби и западни доставчици за наблюдение, комуникационна инфраструктура и оптичен кабел, както и цялостно окомплектоване на системата. От протокола за оценка на офертите при избора на изпълнителя става известно, че руският "Челябински тръбопрокатен завод" ще достави тръбите на газопровода, а западните компании "Бред енергиа“, Камерон Итали“, „Бош“ „ "Сиско" и "Шнайдер Електрик" - допълнителното оборудване.

Миналата седмица саудитският консорциум "Аркад" спечели обществената поръчка на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" за изграждането на 474-километровото трасе през България между Турция и Сърбия. Поръчката е за 2.286 млрд. лв. без ДДС. Втора след класирането остана италиано-люксембургския консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ).

„Аркад“ трябва да изгради газопровода за 615 дни на два етапа. Според одобрения проект първият етап трябва да е готов за 250 дни. За това време – от януари 2020 г., заедно със съществуващата българска преносна мрежа, по тръбите трябва да започне да се доставя газ за България през "Турски поток", но в непълен капацитет.

Според доклада от обществената поръчка „Аркад“ е предложил да извърши строителството на цена малко над 1.102 млрд. евро. Докато класираният на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България" – за 1,60 млрд. евро без ДДС, което надхърля с близо 500 млн. евро обявената от "Булгартрансгаз" максимална цена за изпълнение.

Ако бяха спечелили ГРРБ, те също са щели да работят с руски, но и с гръцки доставчик за тръбите, става известно от проектното им предложение. За доставчици са записни "Волжски тръбен завод", "Загорски тръбен завод" и "Коринт пайпуъркс". Първоначалната информация, която излезе в руски авторитетни медии, че в проекта на ГРРБ ще се включи и руската "Тръбна металургична компания", не се потвърди.

Изборът на „Аркад“ е в процедура на десетдневно оспорване, като към момента няма подадени жалби. Всяко забавяне може да създаде сериозни проблеми за изпълнението на проекта до началото на 2020 г.

Коментари

true lies's picture
true lies
truelies

Хехехе

"Саудитският консорциум „Аркад“, който ще строи трасето на "Турски поток" през България," Да видим колко протестъра и гоцеделчевеца ще излязат да вият на умряло срещу господарите сега. Щото "турски поток" е същото като "южен поток", само без транзитните такси, които България щеше да получава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.