Разпоредени са допълнителни дежурства от Гранична полиция, както и усилено присъствие на жандармерията, която от петък провежда операция в малките населени места в граничната зона.

 

"Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да опазим държавата." 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на спешното съвещание в Министерския съвет във връзка с бежанската ситуация около Солун, съобщиха от правителствената информационна служба.

В понеделник сутрин премиерът събра в Министерския съвет вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция.

Според министър-председателя Бойко Борисов не е случайно, че напрежението ескалира в навечерието на европейските избори.

„Във време, в което 95% от миграцията е намаляла в Европа. Помните колко тежък беше Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем”, каза Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. Премиерът допълни, че трябва да има готовност за задържане на бежанци, така че да не се разпръснат из страната.

Министър-председателят разпореди да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

„Боцев  (ген. Андрей Боцев - началник на отбраната - бел. ред.) е в готовност със силите със специално предназначение, да се надяваме, че няма да стигаме до такъв вариант, но всичко трябва да се проиграе“, коментира Бойко Борисов

След съвещанието вътрешният министър Младен Маринов добави, че по границата се дислоцират и технически средства като термокамери и уреди за нощно виждане, за да може да се следи ситуацията и да има възможност за реакция.

"Утре ще направим посещение на територията. Експертите от МО и Гранична полиция на МВР ще направят отново рекогносцировка (от военното дело - предварителен оглед на позициите на противника в района на предстоящите бойни или учебни действия, б.р.) на терените с оглед задействане на плана при кризи.

Не искам да има паника, но искам да погледнем  обективно на ситуцаята и когато съседната на нас държава има проблеми, ние трябва да се подготвим и да не допуснем те да се пренесат на наша територия", добави вътрешният министър.

Той успокои, че "всички мерки са взети".

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че периметърът около нашата граница се наблюдавал съвместно с партньорските служби, и то в дълбочина, а не просто непосредствено на самата гранична линия - и с Гърция, и с Турция. "...Защото нали се сещате, че ако забележим големи групи на 100 метра от границата, вече е късно."

Организирани ли са групите мигранти?

"Организация има - тя обаче не е на ниво държава Турция или държава Гърция. Има информации от парнтньорски служби, че опитите и в Турция, и в Гърция са от хора, които са се оформили като някакви тартори на тези общности в съответните лагери.

Какви са им точно мотивите: дали политически да бъдат използвани, или да се организира голямо придвижване към Западна Европа точно по време на предизборната кампания за европейски парламент - тъй като тогава се предполага, че политиците ще бъдат по-склонни да си затварят очите, или няма да имат внимание да се занимават с този въпрос, - не е толкова важно", обяви Каракачанов.

Вицепремиерът се зарече, че сила ще се използва, когато срещу органите на реда се употреби сила. 

"В първите 24 часа армията е готова да предостави 1200 човека, а по разчети - до 3000 човека с техника. Затова е много важно с тази тема да не се спекулира.

Да, и в България наближават избори, но ако ние сме истински българи и отговорни като хора, една подобна тема няма да се използва за пердизборни цели."

На въпрос - кого подозира като подбудител на тези раздвижвания преди евроизборите, вицепремиерът отговори, че "не е задължитгелно това да са европейски партии", и че тези хора идва от "един свят, който също има своя организация".

"Ако някой иска по някакъв начин да дестабилизира Европа... Защото нали не си правите илюзии, че в тези огромни маси от нелегални мигранти, в лагерите в Турция, в Гърция и в други европейски страни няма инфилтрирани хора - естествено, че има! Ако някой иска да дестабилизира Европа през подобни маси имигранти през внедрените си вътре хора, той ще се опита да го направи или може да се опита да го направи. В България подобни опити не са забелязани."

Той повтори, че "към момента всичко е спокойно и са взети всички мерки", както и ще се направи всичко възможно "България да не бъде пробита". И добави, че нашите лагери се контролирали и наблюдавали много по-добре от други държави.

"Важното е обществото да е спокойно и да има доверие в институциите - те ще свършат работата".

Клуб Z припомня, че сблъсъци между мигрантите и служителите на реда започнаха в петък, когато стотици хора се събраха край мигрантския лагер "Диавата" край Солун с желание да го напуснат и да се отправят към границата със Северна Македония, а оттам да се насочат към по-богатите европейски страни.

900 души пък бяха задържани край турския град Одрин - намеренито им било да се отправят към съседна Гърция, пише "Хюриет".