В следобедните часове вчера е започнало изтегляне на мигрантите от палатковия лагер край Солун. В момента там има към 30 палатки с около 100 души, информира "Нова телевизия".

Очаква се днес и те да бъдат превозени до кампусите, от които са дошли. Щетите от вчерашния щурм обаче са изключително сериозни. Оградата, разделяща импровизирания палатков лагер от официалня, е съборена. В момента сили на жандармерията и полицията наблюдават района и следят за евентуални предстоящи ексцесии.

Извозването на останалите в палатките мигранти се очаква да започне по-късно през деня. Към момента обстановката там е спокойна. Сериозен е обаче контролът над тях.

Припомняме, че сблъсъците между мигрантите и служителите на реда започнаха в петък, когато стотици хора се събраха край мигрантския лагер "Диавата" с желание да го напуснат и да се отправят към границата със Северна Македония, а от там да се насочат към по-богатите европейски страни.

В събота гръцката полиция влезе в сблъсъци с група бежанци и мигранти, съобщи "Дарик радио".

Стотици хора, включително много майки с деца, пристигнаха в „Диавата“ край границата в четвъртък и започнаха да опъват палатки. Напливът на мигранти беше предизвикан от слухове в социалните мрежи за планирано масово пресичане на северозападната гръцка граница с Албания в началото на април.

В събота силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу няколко дузини мигранти - включително майки с деца на ръце, които хвърляха камъни и бутилки в опит да пробият полицейския кордон и да достигнат до пътя, водещ към границата.

Хората отказваха да се разотидат въпреки призивите на гръцки министри да се завърнат в бежанските центрове и предупрежденията, че преминаването на границата ще е невъзможно.

„Лъжа е, че границите ще бъдат отворени“, обяви гръцкият министър на миграцията Димитрис Вицас по държавната гръцка телевизия ЕРТ в петък.

Десетки хиляди мигранти - основно от Сирия, Ирак и Афганистан, са блокирани в Гърция, след като балканските държави затвориха границите си през 2016 година и прекъснаха така наречения Балкански маршрут към Северна Европа.