Елисавета Панова, съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, обяви в предаването "120 минути" по бТВ, че двамата ще съдят България в Страсбург. Причина за това намерение е глобата на Панов от 1000 лв. през януари м. г. за неподадена декларация в Сметната палата.

Тогава той обясни, че я е подал пред Инспектората на ВСС - след промяна в Закона за съдебната власт.

„Това може да се провери в Инспектората на ВСС. Именно затова взехме решение да заведем иск в Страсбург, рече Панова. - Лозан Панов беше осъден, че не е декларирал два пъти едно и също нещо. Това е извращение. Живеем в завладяна държава, в която липсва правосъдие."

По отношение на апартамента, купен от „Артекс” две години преди да сключи брак с Панов, тя първо заяви, че той няма отношение към това, тъй като сделката е направена преди техния брак.

А ниската цена е заради срива на цените по онова време.

465 евро на квадрат са, понеже годината е 2013 г. Има достатъчно анализи за състоянието на пазара в интернет за този период. В началото на 2013-а е началото на пика на имотната криза. В този период никой не инвестираше в строителство, обясни Панова. - Хората предпочитаха да влагат спестяванията си в депозити. Банковият сектор се ползва с добър имидж. Това е първият компонент, който играе роля върху цената. Вторият компонент - аз закупих не сграда като всички други, с които съм поставена в една глутничка, а право на строеж, защото сградата е една картинка, което означава, че аз поемам риск. Следващият момент е с първоначалната вноска. Никой не е готов да даде 50 процента от цената предварително, а 10 до 30 на сто максимум. Това са факторите за цената.”

Елисавета Панова отправи атака към главния прокурор Сотир Цацаров за данъчна измама:

"Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и я изповядва на цена 1000 лв. След време възниква проблем с продавача. Случаят влиза в съда, където семейството показва т. нар. документ контралетер, чрез който разкриват симулативната сделка. В контралетера стои цена от 61 хиляди евро. Така 120 пъти е измамил фиска."

Тя подчерта, че не се притеснява от факта, че собствениците на фирмата са им кумове.

„Със семейство Мирянови не сме се виждали от декември 2017 г. по обективни причини. Знаете защо. Живеем като отшелници, нашият живот е на показ, каза Панова. - Не се срамувам от Мирянови, те правят вече 25 години хубави строежи. Срамувам се от тресавището, което ни поглъща. Пламен Георгиев трябва да провери Владислав Горанов. След неговата проверка той бе изпран като с омекотител. Мисля, че е крайно време да получим признание от легитемен орган, че живеем в завладяна държава."