Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, насрочено от президента заради корупцията по високите етажи на властта, премиерът Борисов се опитва да извади зъбите на скандала, който компрометира видни фигури от управляващата партия и създадени от нея институции за борба срещу корупцията.

След четирите оставки от миналата седмица, сега в дълъг отпуск излязоха други двама от замесените в съмнително изгодните имотни сделки - шефовете на КПКОНПИ и на следствието Пламен Георгиев и Борислав Сарафов. Двамата ще стоят „встрани“, докато прокуратурата ги проверява. А през това време БСП ще се опита да събере необходимите 48 депутатски подписа за отстраняването на Георгиев от поста му.

Моделът

Важното за управляващите е, че на 8 април, когато на „Дондуков“ 2 трябва да се съберат премиер, министри, шефове на службите и лидери на политическите сили в 44-тото НС, Борисов ще може да каже:

„Каквото трябва, съм го направил. Милост към никого не съм проявил. Чакаме резултатите от проверките".

Депутати от ГЕРБ вече лепят на тази санитарна сеч етикети за високи морални стандарти, задавани от лидера им. Но в същото време социолозите от „Алфа Рисърч“ констатираха, че по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията образът на ГЕРБ чувствително ерозира. Само 12,8% са убедени, че ГЕРБ води най-принципна битка срещу корупцията.

И наистина: предприетите от Борисов неизбежни мерки няма да променят модела, който възпроизвежда корупцията. Част от този процес са имуществените декларации, които заемащите висши публични длъжности (от премиер и президент до висши магистрати и шефове на служби) са задължени да подават пред КПКОНПИ - органа със страховито име, но с установена безполезност в борбата срещу корупцията.

Именно разминаването между декларирано и реално придобито имущество беше в основата на последните журналистически разкрития. А всъщност това е работа на КПКОНПИ, в чиито задължения влиза както проверка на декларациите, така и анализ и оценка на имущественото състояние. Работа, за която в доклада за дейността си през 2018 КПКОНПИ декларира, че е свършена.

Според въпросния отчет, „служителите на комисията са извършили проверка на 9 066 лица, попадащи в обхвата на закона, като 5 116 лица са подали ежегодни декларации, 3 568 задължени лица са подали встъпителни декларации и 392 задължени лица са подали финални декларации“. На 7 март тази година Пламен Георгиев е цитиран да казва пред парламентарната Комисия за борба срещу корупцията, че „на този етап е постигната основната цел на системата на деклариране и механизма на проверката, като е осигурена прозрачност“. Предвид резултатите към днешна дата определено имаме основание да се съмняваме, че отчетените проверки наистина са били извършени.

Иначе парламентарната комисия предлага на Народното събрание да одобри доклада на КПКОНПИ, внесен само две седмици преди избухването на скандала, който започна с имота на Цветанов и продължи с двете супер тераси на шефа на КПКОНПИ и на заместника му Антон Славчев. Затова да припомним: според прокламираното в чл. 2, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, законът има за цел да се защитят интересите на обществото чрез „създаване на гаранции, че лицата, заемащи висши публични длъжности, изпълняват правомощията или задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите“.

Този път БСП ще се върне

В унисон с действията на президента БСП продължава с настъпателното си поведение - партията очевидно е твърдо решена да предотврати повяхването на скандала. Социалистите ще настояват за предсрочно освобождаване на Георгиев, а по закон това могат да направят една пета от народните представители - тоест, нужни са споменатите по-горе 48 подписа. И тъй като левицата разполага със 79 депутати, това не би трябвало да представлява проблем. Впрочем, по този въпрос социалистите са последователни, тъй като не подкрепиха и избора на Пламен Георгиев за шеф на КПКОНПИ. А с процедурата по отстраняването му си намериха достатъчно добро основание да се върнат в парламента. Но ако на „Позитано“ 20 смятат да градят кампанията си за евроизборите върху асансьора на Цветанов и сауната на Георгиев, добре е да помнят, че самите те са уязвими по същата линия.

ДПС пък си имат своите основателни причини да мълчат за скандала. В малкия коалиционен партньор - „Обединени патриоти" - също са предпазливи. Единствено Валери Симеонов замеси и Николина Ангелкова в сделка за съмнително изгодно жилище, а в отговор министърката обяви, че ще направи „всичко, което разпореди" Борисов.

Но каквото и да разпореди Борисов оттук нататък, все по-малко ще му вярват. Освен ако след оставките и проверките не последват и присъди.

Дойче веле.

Коментари

 's picture

Kalina Hristova

до Главния

Да, каквото и да разпореди Борисов оттук нататък, все по-малко ще му вярват. Освен ако след оставките и проверките не последват и присъди? Ало, ЦацарOFF?
Тотка  Фрутева's picture
Тотка Фрутева
тути фрути

От 30 години качеството на

От 30 години качеството на нашия парламент е под нулата. От 30 години се въртят във властта различни субекти, кой без диплома, кой със, някои и с по две, но България живее мизерно и тъне в корупция и руски зависимости. Корупцията и руските зависимости не намаляха дори когато станахме членове на НАТО и на ЕС! Това на нормално развито човешко същество какво говори? Ами пределно е ясно, че корупцията е последица от руските зависимости! Говори, че тя е ОРЪЖИЕ на Русия за разруха на държавата и обществото ни, и запазване на руското влияние! Това е корелацията! Руското влияние, както и корупцията, не намаляха нито на йота при управлението на която и да е партия или коалиция. Което означава, че всички са руски инженеринг. Извод: На борба, повсеместна, за отхвърляне на руското робство!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Новият правосъден министър при Жени Марчева по bTV: Обяснението на кадъра, в който се навежда да целуне ръката на Бойко Борисов, но Борисов рязко го издърпва, Данаил Кирилов обяснява: "…Виждаме особености в ракурса… Виждаме премиера, като висок човек, се навежда… Не целувам ръка, не в тоя смисъл, в който се използва… Поздрава с премиера ни е в по спортен жаргон… Ситуационно разиграване и търсене на друг смисъл…" Обяснение за снимката, в която Кирилов е подпрял главицата си на банката пред Борисов: " …Поискал съм съвет на премиера… Използват се динамачните характеристики на мизансцена… Тук има подиум с 15 сантиментра, който се нарича кошара…" За скандала с апартаментите: "…Законов проблем съм категоричен, че няма! Морален проблем има с оглед на мястото и ситуацията…" Това не може да бъде истина! ПРИ ТУЙ НЕЩО дет се нарича правосъден министър, кой МОЖЕ И ДА си мечтае за съд и присъди?
fake news's picture
fake news
fakenews

Да напомня само,

че Цв. Цветанов беше осъден ефективно, а след идването на власт на коалицията Герб-Реформаторски блок-и прочая, присъдата му беше отменена от удобен на властта съд. Всички, участвали в онази коалиция, които днес се правят, че нямат общо с позора, който представлява цялото управление на герберастката шайка са ортаци на господина, каквото и да лъжат предизборно. А съд и присъди за мутренската шайка ще има само в един случай - ако тя е достатъчно далеч от властта, че да не може да се меша на следствие, прокуратура и съд, докато текат разследванията, процесите и обжалването.

Жалккият ти опит....

...да пришиеш мурафетите на Борисов и ГЕРБ и на Реформатроския блок няма да помогнат на БСП да се изкачи нагоре по стълбицата, просто защото хората много добре ви познават. Няма разлика между БСП и ГЕРБ.

Калин

Всъщност няма ли да се търсят и други отговори освен „апартаментгейт” ? Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията, но ще зададе ли въпросите, за които Беновска пита: 1.Ще поискате ли от председателката на БСП Нинова да даде на КСНС обяснение за фалита на „Техноимпекс“ и покупката на нейните апартаменти? 2. Ще поискате ли от председателката на БСП Нинова да даде на КСНС обяснение предлагани ли са 30 млн на предишния председател Михаил Миков, за да се откаже от позицията си в полза на Нинова? 3. Ще поискате ли от председателката на БСП Нинова да даде на КСНС обяснение за парите от КТБ на водачката на евролистата Елена Йончева, за парите в офшорките й и с какво Йончева е по-полезна за България от председателя на втората в Европа ПЕС Сергей Станишев? Без да се отговори и на тези въпроси, всичко е безсмислено, половинчато и издава зависимост. Не може да задаваш въпроси само на едната партия, без да правиш същото с другата. Иначе се превръщаш в емотикон на Русия, назначен от Решетников, до степен да обезличиш президентската институция. Вече дали слушаш Нинова или Радев няма никакво значение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.