От „Амазон“ излязоха с изявление защо са прекратили договора си с Уди Алън, заради което режисьорът заведе срещу тях дело с искане за 68 мнл. долара обезщетение. От компанията твърдят, че самият Алън с коментарите му за #MeToo носи вина за провалите на скорошните си филми, които според „Амазон“ оправдават и прекратяването на съвместната работа, съобщава „Гардиън“.

В документите, внесени по делото в нюйоркския съд, „Амазон“ посочва конкретните проблемни изказвания на Уди Алън – например отговора му на статията на сина му Ронан Фароу в „Ню Йоркър“, която говори за обвиненията срещу Харви Уайнстийн.

„Цялата история с Харви Уайнстийн е много тъжна за всички замесени –каза тогава Алън. – Трагична за горките жени, тъжна за Харви, защото животът му се обърка толкова много.“

Освен това той определелил атмосферата като „лов на вещици, където всеки мъж, който намигне на жена в офиса, незабавно трябва да се обади на адвокат, за да се защити“.

В изявлението на „Амазон“ се казва още:

„Статията на Ронан Фароу катализира широката общественост да си даде сметка, че сексуалният тормоз продължава в развлекателната и други сфери. Въпреки незабавното му съгласие, че осъзнава този проблем и ще се погрижи за него, Алън направи серия от публични изказвания, които предположиха, че той не е успял да схване тежестта на проблемите или последствията за собствената си кариера.“

Проблем, според коментара на „Амазон“, създава и реакцията на Алън на подновените през януари 2018 г. обвинения на дъщеря му Дилън Фароу в сексуален тормоз за времето, когато била дете.

„Въпреки че семейство Фароу цинично се възползва от възможностите, които движението „Time’s Up“ създаде, за да повтори вече дискредитирани обвинения, това не ги прави по-верни днес, както бяха неверни и в миналото – коментира той тогава. – Никога не съм малтретирал дъщеря си – както заключиха всички разследвания преди четвърт век.“

След стаятията на Фароу обаче редица актьори, след които Ребека Хол, Тимоти Шаламе, Колин Фърт и Грета Геруиг изразиха съжаление, че са работили с режисьора.

„Трябва да съм на постера на движението #MeToo. Работил съм със стотици актриси и нито една – големи имена, популярни имена или имена, които са в началото на кариерата си – не са споменали за никакви нередности“,коментира Алън точно когато „Амазон“ вече прави планове за рекламата на филма „Въртележката.“

От компанията твърдят, че именно това изказване навредило най-много и саботирало рекламния период на филма.

„Погледнати в по-широк план, действията на Алън и последствията от тях направиха така, че „Амазон“ никога не би могла да получи облаги от договора си за четири филма [с Уди Алън]“, се посочва в изявлението.

Подозренията, че след като приключила постпродукцията на новия филм „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ през 2018-а, в компанията-гигант решават да се откажат от разпространението му, се потвърждават – това става заради „подновените обвинения срещу господин Алън, неговите противоречиви коментари и нарастващия отказ на топ таланти да работят с него или да са свързани с него по какъвто и да било начин“.

"Площад Славейков"