В интервю, публикувано в понеделник (едно от много малкото, които дава напоследък), Уди Алън каза, че трябва да бъде „избран за посланик“ на движението #MeToo, защото е работил със „стотици актриси в продължение на пет десетилетия“ и никой никога не го е обвинил в „нищо неприлично“.

Алън отново отрече обвиненията на осиновената му дъщеря, които накараха някои в Холивуд да го избягват.

Интервюто на Алън в аржентинската новинарска програма Periodismo Para Todos ("Журналистика за всички") беше цитирано от новинарския сайт Quartz.

„Аз съм голям застъпник на движението #Me Too — казва Алън в интервюто. — Смятам, че когато се установи, че някой тормози невинни жени и мъже, е добре да бъде излаган на показ.“

В интервюто, проведено в Ню Йорк от журналиста Хорхе Ланата, Алън заяви, че е застъпник на правата на жените, наемайки над 200 жени в екипа си, създавайки печеливши роли за жените – и винаги им е плащал еднакво с мъжете.

„Аз трябва да бъда рекламно лице на движението #MeToo, защото съм в киното от 50 години и съм работил със стотици актриси – твърди Алън. — И нито една от тези големи, прочути или начинаещи актриси никога, никога не се е оплакала от каквото и да е неприлично действие от моя страна. Винаги съм имал чудесни отношения с тях.“

Алън сподели също, че е разстроен, защото е поставен в една група с мъже, които са обвинявани от десетки жени в сериозни прегрешения. Според него твърденията на Дилън Фароу са различни, защото са били предмет на разследване и никога не са били доказани.

„Това са неща, които бяха проверени преди повече от 25 години от всички власти – и всички стигнаха до заключението, че са неверни – каза Алън. – Това беше краят и аз продължих с живота си. Сега старите обвинения се появяват отново, което е ужасно. Аз съм човек със семейство и деца, така че това, разбира се, ме разстройва.“

През миналия месец синът на Алън – Моузес Фароу – защити баща си в личния си блог от обвиненията на Дилън Фароу.

С разрастването на движението #MeToo все по-голям брой актьори заявяват, че няма да работят отново с Алън. Режисьорката и актриса Грета Геруиг, която се появи в „На Рим с любов“, каза в онлайн разговор със сценариста Алън Соркин, че съжалява за решението си да работи с Алън. Колин Фърт, Рейчъл Броснан и Тимоти Шаламе също заявиха, че няма да работят отново с Алън.

Припомняме, че Уди Алън не е бил обвиняван в неприлично или агресивно поведение към жени или мъже на работното си място (така както никой не е обвинявал Харви Уайнстийн в недопустимо поведение с деца). Осиновената му дъщеря Дилън Фароу твърди, че е я насилвал като дете. Разследванията срещу режисьора бяха прекратени поради липса на доказателства.

"Площад Славейков"