Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че повдига обвинения на съучастници на кмета на Созопол Панайот Рейзи.

През март той бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери - близо 2 млн. лв. на Община Созопол.

Сега държавното обвинение добавя двама нови обвиняеми - главната счетоводителка на общината Златка М. и трето лице, Венцислав П.

Златка М. е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. е извършила 34 отделни деяния, при условията на продължавано престъпление, след като се е сговорила с кмета Рейзи и Венцислав П., за присвояване на въпросните 2 млн. лв.

Именно тя е наредила суми да бъдат превеждани от общинската сметка на две банкови сметки с титуляр физическо лице, което няма нищо общо с фирмата изпълнител, работила по проектите, описани в основанията за превода на парите. Става дума за общо 72 банкови превода за разнообразни общински дейности - ремонт на детска градина, на улици, на подпорни стени и др.

Същото обвинение има и Венцислав П. И двамата обвинени в съучастие на кмета Панайот Рейзи са с мярка "подписка".

Ако бъдат осъдени, ги заплашва наказание между 10 и 20 години затвор и конфискация на част или цялото им имущество, както и лишаване на правото да заемат определена държавна или обществена длъжност.

От подобна присъда е заплашен и кмета Рейзи, който кара своя трети мандат като кмет на крайморския град. Политическата му кариера започва в общината на Созопол през далечната вече 1999 г., когато е назначен за заместник-кмет. В първия му мандат като кмет влиза като кандидат на местната коалиция ФАР, съставена тогава от ССД на Софиянски, БДС-Радикали на Евгений Бакърджиев и Движение "Нашия град". На следващия вот - през 2011 г. - вече е кандидат на ГЕРБ.