Еврокомисията започна в сряда процедура срещу Полша за нарушение на върховенството на закона, обяви първият зам.-председател Франс Тимерманс.

ЕК изпрати уведомително писмо до правителството във Варшава във връзка с новия дисциплинарен режим, наложен на съдиите. Срокът за отговор е два месеца.

Новият режим подкопава независимостта на полските съдии, тъй като не им дава необходимите гаранции, с които да ги опази от политически контрол, каквито са изискванията на Съда на ЕС.

Комисията смята, че Полша не е успяла да да изпълни задълженията си по член 19(1) от Договора за ЕС по смисъла на член 47 от Хартата на основните права на ЕС, даващи правото на ефективни правни средства за защита пред независим и безпристрастен съд.

Полското законодателство поволява съдиите от обикновените съдилища да бъдат подлагани на дисциплинарни разследвания, процедури и санкции заради съдържанието на техните съдебни решения. Новият режим също така не гарантира независимостта и безпристрастността на Камарата по дицсиплинарно производство към Върховния съд, преразглеждаща предприетите срещу съдиите дисциплинарни мерки. Тази камара е съставена от нови съдии, избрани от Националния съдебен съвет (НСС). Членуващите в него съдии сега се назначават от Сейма.

Освен това новият режим за съдиите ограничава процесуалните права на обвиняемите при дисциплинарни производства. Той вече не гарантира, че случаите се разглеждат в разумно време, което позволява на министъра на правосъдието и на президента на страната постоянно да поддържат обвиненията срещу съдиите чрез назначени от тях хора. Засегнато е и правото на магистратите на защита.

ЕК смята също така, че Полша не изпълнява задълженията си по член 267 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), който гарантира правото на съдилищата да изискват преюдициални запитвания постановления от Съда на ЕС. Функционирането на този механизъм, който е гръбнакът на законовия ред в ЕС, изисква националните съдилища да могат свободно да отнасят към Съда на ЕС за преюдициално запитване всеки въпрос, който счетат за нужен на който и да било етап от процедурата.

Същевременно Тимерманс призова правителството на Румъния спешно да предприеме действия, за да се върне на пътя на напредъка в усилията за борба с корупцията. Той предупреди властта в Букурещ да не създава безнаказаност за осъдени за корупция. В противен случай ЕК ще бъде принудена да предприеме незабавни решителни действия в рамките на правомощията, с които разполага.

Тимерманс настоя Румъния да остави кандидатката за главен прокурор на ЕС Лаура Кодруца Кьовеши да участва спокойно в състезанието, в което бе предпочетена от Европарламента.

Все пак Румъния е постигнала немалко в съдебната си реформа. Същото се отнася и за България, макар двете страни да са наблюдавани от Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Тимерманс изтъкна, че причина за създаването на механизма е несвършена от двете страни работа преди влизането им в ЕС през 2007 г.