Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Конспирация с участието на олигарси, които притежават медии, направили първия си милион в смутни времена, когато били малко над 20 години. Това съзря шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев в разследването на бТВ за терасата на тризонета му. Според изнесените данни той веднъж пропуснал да декларира фамозната тераса с мотива, че е собственост на целия блок, а после я ипотекирал като своя собственост.

Видно е, че Георгиев визира съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Срещу него КПКОНПИ предприе зрелищни действия по конфискация на имуществото, но така и не стана известно какво общо има Прокопиев с бТВ, която Георгиев обвини днес в изпълняване на поръчка срещу него. 

Освен всичко това шефът на КПКОНПИ видя и връзка между журналистическото разследване за жилището му и заплахи, които получил. В момента той е охраняван от четирима служители на НСО.

Нито един въпрос на журналистите, свързан със собствените му имотни дела, не получи отговор. Шефът на антикорупционния орган нямало да отговаря на глупости. От думите му стана известно и това, че екипът му в КПКОНПИ (избран от самия Георгиев), който по закон би трябвало да го провери при сигнал срещу него, бил независим и не на подчинение на началника си.

Днес Георгиев отчете и колко много работа е свършила комисията за четири дни по проверката за това как властимащи са придобивали жилища на занижени цени от строителната фирма "Артекс". Всъщност въпросната работа може да я свърши всеки гражданин чрез проверка на сайта на Народното събрание и на този на Търговския регистър. Той показа и фрапиращо непознаване на материята, с която уж комисията му би трябвало да борави добре.

Шефът на КПКОНПИ отказа да коментира и изнесените от "Биволъ" данни за разминаване в доходите и харчовете на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, установени още при предходната проверка на Цветанов от комисията.

Пламен Георгиев сподели своите разсъждения в нещо като 10-минутен монолог пред журналисти, предшестващ събитие с негово участие. Монолог, защото въпреки опитите на представителите на медиите да получат конкретни отговори по сделката за ипотеката на тризонета му, такива нямаше.

Георгиев наблягаше на вече изразената от него позиция, разпространена писмено до медиите. Там той обясняваше как е придобил жилището си в столицата (за 293 000 лева) и как въпросната тераса от 186 квадратни метра не присъства в имуществената му декларация, защото е обща част.

Предлагаме ви да видите как протече този разговор за олигарси, поръчкови медии, борба с корупцията, тераси, стенограми, заплахи и пр.

- Единственият човек, който публично излезе пред медиите, даде официална позиция, единственият човек, който си публикува нотариалните актове, съм аз. Повече с тези компроматни глупости аз няма да се занимавам. Повече за глупости аз няма да се обяснявам. Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака и тази компроматна атака се вижда кой я прави. Очевидно е, вие сами можете да си отговорите.

- Не, не можем. Кой?

- Ето, аз мога да ви отговоря. Има хора - с медии, олигарси, на които ние им запорирахме и внесохме искове за отнемане на имуществото. Хора, които притежават медии, хора, които имат също така 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война. Хора, които на 20 и няколко години са...

- Но във вашите документи има разминаване...

- Няма никакво разминаване! Напротив - всичко е обяснено ясно. Съжалявам и за вас, медиите, които по някакъв начин се опитвате да се поставяте в услуга на тези хора. Но нещата са ясни - има хора, пак повтарям, които на 20 и няколко години в едни смутни времена са придобили първия си милион. За съжаление - незаконно. Ние това нещо...

Има други хора, които освен тях са придобили пък милиарди. Всички тези хора се борят срещу мен персонално и срещу комисията, защото не им харесва това, което се случва. Това, което се случва в последните години в България...

- Отговорете ни!

- Отговорил съм ви, дал съм. Всичко е обяснено в моята позиция пред медиите. Точка по въпроса. Аз няма да се обяснявам пред хора... Нека тези хора, които имат незаконни средства - те да се обясняват, не аз. Така че това е моето обяснение по този въпрос.

Сега, ако имате някакви наистина професионални и сериозни въпроси, разбирам и вашата позиция. Вие сте зависи...

- Ето един професионален въпрос...

- Това не е интервю. Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка. Твърдят се какви ли не глупости. Нека да се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, да се подаде в нашата комисия. Има хиляди органи, които...

- А кой ще ви провери вас?

- Е как кой?! Цялата комисия. Пет души комисия...

- Те са ваши подчинени.

- Как подчинени? Кой ми е подчинен, много ви моля?! Ето това е една линия, за да можете да продължите да вадите някакви компромати. Простичка е истината - на тези хора не им се харесва. Оцени се от международните партньори, от Европейската комисия докладите, че в България вече има ефективна борба с корупцията. Факт. Ако тази ефективна борба с корупцията не се харесва на някого, това е техен проблем. Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят, нито вие може да им помогнете да се вдигат теми, които ги няма.

На въпрос на репортера на бТВ дали обвинява медията, че обслужва интереси, Георгиев отсече:

- Категорично да, казвам го. Обслужвате интереси на някого. Не всички, не всички. Напротив. Има много коректни медии, които публикуваха моята позиция и които казаха нещата такива, каквито са. 

- Всички публикуваха вашата позиция.

- Не всички. Ето, бТВ публикува извадки от моята позиция.

- На сайта на бТВ е цялата позиция. Ние не можем да я изчетем цялата в ефир.

- Давайте, ако има други въпроси.

- Във ваша полза ли работи декларирането на имот в зависимост от ситуацията?

- Казах ви - всичко е обяснено. Аз по работа мога да говоря по много теми. Казвайте, ако има други въпроси. Пак ви казвам - атаките срещу мен идват от един и същи център - олигарсите, които са недоволни от това, че има борба с корупцията. Това е! Факт! Има 3 милиарда искове внесени. Вие какво очаквате - че всичко ще бъде безпроблемно? Че тези хора ще седят и ще са доволни? Те са недоволни! 

Давайте, ако има други въпроси. Давайте, ако има други въпроси. Ако има други въпроси - давайте. Всичко е описано.

- Само вие ли имате достъп до терасата?

- Как вървят проверките?

- Да, мога да ви кажа как вървят проверките на другите замесени. Дотук в рамките на четири дена са установени всички нотариуси. Сделките са изповядани при един и същи нотариус и това ни направи впечатление...

- Това се знаеше.

- Сега обаче не можем да кажем, че има някаква конкретна връзка, защото това е нормална практика - фирмите да изповядват. Изискали сме от 2007 година всички сделки, които са извършени от фирма "Артекс", проверили сме всички тяхни сделки, сега в момента анализираме да видим дали има други лица. Знаете, че в момента текат четири проверки (на Цветан Цветанов, на Цецка Цачева, на Ваня Колева и на Вежди Рашидов, бел. ред.). Установихме, че част от сделките са установявани от юридически лица.

- Г-н Рашидов.

- Да. Събрали сме цялата информация от фирмите. Отделно сме изискали приемането на едно решение в Народното събрание във връзка с изменение на Закона за устройство на територията. Имаме всичките обсъждания в парламентарните комисии, пак обръщам внимание - за четири-пет дена сме го свършили (стенограмите от обсъжданията в зала и в комисии и проектите за решения и пр. могат да бъдат открити на сайта на парламента от всеки гражданин, б.р.). 

- Това е общодостъпна информация.

- Не е общодостъпна информацията от разискванията в комисии! Как ще е общодостъпна - моля ви се! Това са стенографски протоколи. Общодостъпна! Моля ви се, недейте да говорите неща, които не са верни.

Имаме поименното гласуване, за да можем да установим кой как е гласувал (тази информация също е лесна за откриване, б.р.). Изискали сме справка от Сметната палата дали има дарения на политически партии от фирма "Артекс" и не само от фирма "Артекс". Установили сме всички фирми на семействи Мирянови (и това е публична информация - в Търговския регистър, б.р.) и сме изискали информация имат ли връзка с политическите партии под формата на дарения, които и да са те. (Шефът на КПКОНПИ пропуска, че на юридически лица е забранено със закон да даряват партиите, б.р.).

Оттам нататък сме изискали информация за всички фирми, които са осъществявали надзора на фирма "Артекс". Отново пълната история на тези фирми сме изискали и анализираме и там същите въпроси, които сме задали - да не ги повтарям още веднъж. 

- Ще ни кажете ли за несъответствието в старата проверка на г-н Цветанов?

- Да ви кажа какво? Чакайте, чакайте, вие искате... Живеем в правова държава, в която се опитваме да наложим закони и правила и да се борим с корупцията. Искате да коментирам едни качени неподписани документи в някакъв сайт. Тези неподписани документи в момента се анализират дали отговарят изобщо на истината, защото се качиха някакви неща в медийното пространство. Как очаквате да се коментират някакви документи, които някой си е качил без подписи, без нищо. Това не е документ. Това е несериозно.

Крайно време е в тази държава да се разбере, че трябва да се спазват правилата и трябва да се коментира и да се изнасят факти само когато имаме годни доказателства.

- Казвате, че резултатите от старата ви проверка не са документи?

- Казвам ви, че когато има истински документ - тогава да коментирам.

- В смисъл дали е имало разминаване тогава при Цветан Цветанов?

- Проверяваме дали това е едно към едно документът, всъщност решението, което е взето от комисията.

- Колко време ви отнема да извадите това решение, при положение че не е от друга институция?

- Никакво време не ни отнема това, просто да сравним текст по текст това вярно ли е или не, след което ще коментираме. Това вчера излезе, нали трябва да го установим.

- Вие не знаете какво сте решавали ли?

- Госпожо, КОНПИ и сегашната КПКОНПИ във всяко едно заседание има над 100 точки. Съгласете се, че няма как да знам всяко едно решение. Да, г-н Цветанов е имал проверка, която е приключила. След като изнесем официално вече информацията, тогава ще коментирам, ще седнем и ще ви разкажа всичко.

А да, понеже вие постоянно ме прекъсвате, забравих да кажа. По проверката на онези четири лица установихме действия на министри и зам.-министри, които също са давали в хода на изпълнение на служебните си задължения едни становища, които ние вече сме приобщили. Така че тези четири лица, които вече проверяваме, ще бъдат викани тези министри и зам.-министри да дават обяснения във връзка с актове, които те са давали по повод сградата "Златен век" (и това е известно - становища относно строителното разрешително за небостъргача на "Артекс" са давали министри и един зам.-министър от МРРБ, б.р.).

- Имате предвид зам.-министър Валентин Йовев?

- Не искам да казвам имена, не е един, няколко са, и тях сме установили. И всичко това, пак повтарям, в рамките на четири дена. Така че оттук нататък, каквото има, ще се дава публична информация. Благодаря ви.

- Колко от вашите съседи ползват терасата?

- Откога и защо сте с охрана от НСО?

- Първо беше една заплаха, която получих съвсем официално, която от други органи беше оценена като сериозна, заради която имам охрана от НСО. След тази заплаха вече започнаха и медийните атаки, което беше напълно очаквано.

- Колко души ползват терасата, господине?...

 

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

Глупак!

Пази олигарсите, сега олигарсите му били спретнали шапка. Няма как да стане това!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

На върха на една липа сред Стара планина орелът съгледал гадинка нищожна, гърбата, рогата, по-мръсна от змията, от дявола по-грозна!... - Какво ли е туй нещо тука? - извикал Царят на въздуха. - А, виждам, охлюв!... Игралото на естеството, животец във една черупка, подвижна кратунка, гневът или смехът на Божеството... Кажи ми, жалко то творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 's picture

tdrgrgv

тт

Не само конспирация на олигарси а и извънземни яе види само и само да се измъкне от ситуацията.Малоумник,това виждам аз.Няма нормален словоред,Цветанов му е учителя по български явно.
 's picture

Бобо

Ибрика

Ибрикчията на баш олигарсите се жали от олигарси .... егати гьонсурата жалък .....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.