Въпреки наложена строга забрана по време на кризата в Крим чрез Швейцария руска оръжейна фирма се е сдобила с най-модерна техника. Това показва резултат от журналистическо разследване на швейцарската национална телевизия и радио - SRF.

Звучеше безобидно, когато преди четири години малка фирма в Цюрих се обърна към централните власти в Берн. “Биощром интернешънъл” АД поиска разрешително за износ в Русия на пет германски машини за производство на инструменти. Получател на пратката е стоманодобивен концерн в Урал.

Проверка на външно министерство и разузнавателната служба

Ставаше дума за изключително прецизни машини, с които могат да се произвеждат и оръжия. Ето защо Държавният секретариат по икономика Seco се обърна към Департамента по външни работи (външно министерство на Швейцария – б. р.) и към федералната разузнавателна служба с искане за изясняване на случая.

На запитване от страна на швейцарската национална телевизия и радио – SRF, отправено към Държавният секретариат по икономика Seco, с днешна дата ни отговориха:

“При извършената навремето проверка не бяха констатирани данни за военно приложение на изнесените стоки.”

Ето защо през 2015 г. Seco дава зелена светлина за осъществяване на търговската сделка и машините поемат към Русия.

По-късно се появяват съмнения. Първо поради факта, че фирмата износителка “Биощром интернешънъл” АД не е спазила условията на издаденото разрешително – машините да бъдат инсталирани в стоманодобивния концерн в Урал и никъде другаде.

Две от машините попадат в оръжеен концерн

През миналата година Държавният секретариат по икономика Seco е алармиран, когато получава стъписващо сведение от информатор – най-малко две от петте високотехнологични машини не са инсталирани в стоманодобивния концерн, а във фирмата “JSK Prommekhanika”. Според проучване на Seco това е оръжейна фирма.

Незабавно са предприети действия, твърди в писмено становище Seco, изпратено до разследващите журналисти от швейцарската телевизия и радио SRF:

“Въз основа на неспазването на условията при издаването на разрешителното и на военния характер на тази нова фирма Seco незабавно сезира Главна прокуратура.”

Руснак оспорва умишлена заблуда

Във фокуса на Главна прокуратура попада техническият директор на цюрихското акционерно дружество “Биощром интернешънъл”, който по произход е руснак. По време на разпит той оспорва обвинението, че умишлено е въвел швейцарските власти в заблуда. Изобщо не знаел, че в Русия машините са били предадени на друга фирма. Разследващите журналисти разполагат с протокола от разпита.

По тази точка разследващите са повярвали на показанията на въпросния руснак. Според швейцарската Главна прокуратура обаче той е извършил престъпление, тъй като не е спазил условията по даденото разрешително за износ.

Парична глоба в размер на 60 надници

В обвинителния си акт Главна прокуратура упоменава техническия директор като “А”. Та така “А” съзнателно е подал на Seco фалшива информация.

В края на януари т. г. швейцарската Главна прокуратура внася в съд обвинителен акт с искане за налагане на наказание глоба в размер на 60 надници. Наскоро съдът се произнесе в полза на обвинителния акт.

Нито осъденият, нито от Управителния съвет на “Биощром интернешънъл” АД, членове на който са още двама руснаци, реагираха на запитване от страна на SRF.

Подозира се производство на автомати

Остава подозрението, че чрез Швейцария германските високотехнологинчини машини са попаднали в руска оръжейна фирма. Остава открит въпросът какво тази фирма произвежда с въпросните машини. Според информант на Seco иде реч за производство на автомати от висок клас. Информацията е била получена миналата година.

Швейцарската Главна прокуратура започва разследване, но през януари т. г. го прекратява поради липса на доказателства. Така обстоятелствата остават неизяснени.