Столичната кметица Йорданка Фандъкова разпореди премахването на т.нар. водна стена на площад "Гарибалди", която в последните дни събра множество критики. Черната гранитна плоча беше оприличена на надгробна плоча. Някои от потребителите в социалните мрежи иронично нарекоха площад Гарибалди "малък Пер Лашез".

"На нейно място няма да бъде поставяно нищо", уточни Фандъкова по време на заседанието на общинския съвет.

Това е поредната промяна, част от неприключващия ремонт на ул. "Граф Игнатиев".

[[nid:81160]]

Фандъкова обясни, че монолитът е прекалено голям за малък площад като "Гарибалди" и затова е взела това решение. Според нея „водната стена” не се вписва в пространството. По-добре било да се сложи в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят, съобщава бТВ.

Кметицата е разпоредила лично на главния проектант на ремонта на "Графа" Иво Панталеев да извърши премахването. Проектът за каменната стена, който е на архитектурно дизайнерската агенция "А.Д.А.", е спечелил конкурс, организиран от Столичната община, и е бил разгледан и утвърден от общинския експертен съвет.

Все още не се знае дали някой ще поеме отговорност за похарчените пари за изграждането на стената. По думите на Фандъкова това са процедурни въпроси.

"Едно е да се гледа на картинка на обекта и съвсем друго, когато той се изгради", каза още тя.

Само преди два дни Столична община покани тържествено журналисти на проверка на строително-монтажните работи във връзка с обновяването на площад „Гарибалди“ – с участието на заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов.

„Направени са лабораторни изследвания на качеството на новите настилки от гледна точка на това, което е по договор, като твърдост, износоустойчивост и другите физически параметри. Всичко е в нормите, съгласно подписания с общината договор – заяви Барбалов пред представители на медиите. – От днес започваме да махаме оградите, за да видят хората какво е направено.“