Социалната мрежа Facebook активно ще блокира бял ултранационализъм, бял сепаратизъм и бял супремасизъм, съобщи Vice.

Мерките засега ще се прилагат основно в САЩ, като потребителите, които споделят такова съдържание, няма да бъдат блокирани директно за определен период, както е в случаите с реч на омразата, а вместо това ще бъдат насочвани към сайта на неправителствената организация Life After Hate. Това е организация, която работи за дерадикализирането на хора, които са били част от подобни групи.

Тези промени идват две седмици, след като социалната мрежа бе остро критикувана за това, че е оставила видео от атентата в Нова Зеландия твърде дълго онлайн. Терористът, който стреля в две джамии в градчето Крайстчърч и уби 50 души, излъчваше на живо за 20-тина минути. Зукърбърг и хората му даже имат повдигнато дело от страна на френска организация за защита на мюсюлманите заради това.

Алгоритмите на Facebook ще издирват ключови думи като "бели националисти", "бели националистически групи", "кръв и почва" и др., които са популярни в тези среди.

"В последните три месеца нашите разговори с членове на гражданското общество и академици, които са експерти в расовите отношения от цял свят, потвърдиха, че белият национализъм и сепаратизъм не могат смислено да бъдат отделени от белия супремасизъм и организираните групи на омраза", написаха от Facebook в блога си.

Досега белият национализъм не беше свързван пряко от модераторите и алгоритмите на социалната мрежа с расизъм и реч на омразата.

От компанията уточниха, че това няма да промени политиката им по отношение на отричането на Холокоста. Преди година Зукърбърг предизвика бурни реакции, като защити правото на потребителите да отричат избиването на 6 милиона евреи в нацистките концлагери, макар "лично да го смятам за дълбоко обидно".

Това обаче не променя политиката на Facebook да блокира практически автоматично потребители, чиито постове са докладвани от други многократно, дори когато в тях не се съдържа нищо, свързано с езика на омразата.