Публичният холдинг "Еврохолд" може да участва в сделката за активите на ЧЕЗ в България заедно с компанията на Гинка Върбакова "Инерком" и да използва вече подписания от нея предварителен договор за сделка. Това пише днес чешкото издание "Лидове новини", като то се позовава на свои източници, съобщава икономическият сайт economic.bg.

Безкрайната сага за това как ЧЕЗ ще продаде своя бизнес в България навлиза в следваща фаза, отбелязва "Лидове новини". Държавният чешки енергиен гигант вече обяви, че нов купувач се интересува от българските му активи. Той е третият потенциален купувач след офертата на „Инерком” и индийската "Индиа пауър".

Сделката с "Инерком" обаче не бе одобрена от българските регулатори и компанията подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС), но съдът все още не е излязъл с решение. Следващото заседание е насрочено за май - така че дружеството на Гинка Върбакова не е изхвърлено все още от надпреварата.

Според три независими източника на чешкия вестник (собственост на премиера Андрей Бабиш) в Прага и София този нов трети кандидат ще е българската финансова група "Еврохолд".

Пред Economic.bg от ЧЕЗ нито са потвърдили, нито са изключили тази възможност.

"Имаме споразумения за конфиденциалност с всички, които се интересуват от нашите български активи, така че не можем да коментираме конкретни подробности на този етап. Само след получаване на обвързващите оферти ще бъде ясно как ще продължи да се развива процесът по продажбата", да отговорили от чешкото дружество.

Един от основните въпроси е от къде и от кого "Еврохолд" би могла да получи пари за сделката. Първоначалният участник - "Инерком", предложи 355 млн. евро за българския си бизнес. Въпреки това компанията е малко известна и съмненията за финансиранете на сделката предизвикаха много смут и малко политическо напрежение в България, припомня "Лидове".

Групата "Еврохолд" е по-утвърдена на българския пазар. Тя обаче няма опит в областта на енергетиката и се занимава със застраховане, финансови услуги, лизинг и продажби на автомобили. Акциите ѝ се търгуват на Българската фондова борса.

В България обаче има много спекулации кой ще бъде истинският "финансист" на сделката. Най-често се чува името на руската банка ВТБ, която има представителство в София, управлявано от бившия финансов министър Милен Велчев.

Финансовият "вятър от Изтока" няма да е от полза за икономиката, пише чешкият вестник. Втората по големина банка в Русия се ръководи от Андрей Костин, който е в американския санкционен списък срещу руските олигарси, тясно свързани с Кремъл. Reuters съобщи миналия април, че Костин е един от 24-те финансисти, близки до руския президент Владимир Путин. Именно руската държавна банка ВТБ беше спрягана и като източника на финансиране на дружеството на Гинка Върбакова "Инерком".

От ЧЕЗ не са отговорили на въпросите на "Лидове новини" за финансирането от руската банка. Говорителят на "Еврохолд" Милена Стоянова не знаела за сътрудничество с ВТБ. От руската банка също не са отговорили на запитванията на вестника.