Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на СДС Румен Христов подписаха споразумение за съвместно явяване на европейските избори на 26 май. Сините получават две места в листата на ГЕРБ за вота, като едно от тях - избираемо.То ще е за бившия председател на Народното събрание Александър Йорданов. Именно той е автор на репликата "Днес е един хубав ден за българската демокрация", казана в зората на 90-те години на миналия век, когато синята партия печели първите избори и сваля БСП от власт.

Бойко Борисов съжали, че Владимир Кисьов - преговарящ с ЕС преди присъединяването на България, бивш председател на Столичния общински съвет и бивш зам. външен министър, отказа да е кандидат за евродепутат. Но похвали Йорданов.

Вторият човек в листата на ГЕРБ от СДС ще е главният секретар на партията и бивш шеф на кабинета на президента Петър Стоянов - Илия Лазаров.

От прочетеното от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов политическо споразумение между СДС и ГЕРБ се разбра, че логото на синята партия и на ЕНП ще присъстват на предизборните материали за евровота. Евродепутатите от ГЕРБ и СДС се ангажират да бъдат част от групана на ЕНП и да работят за присъединяването на България към Шенген, както и да няма Европа на две скорости.

Премиерът Бойко Борисов каза, че се надява да няма "игри с преференциите" на изборите, каквито имато със "сестрински партии" на предишни избори. Очевидно визираше Реформаторския блок, който на вота през 2014 г. бе воден от Меглена Кунева, но евродепутат стана Светослав Малинов, който я измести с преференциално гласуване.

Националният съвет на СДС в събота даде мандат на Румен Христов да подпише споразумение с ГЕРБ за евроизборите. Мотивът - партиите от Европейската народна партия да са заедно на вота, какъвто призив отправи и лидерът на европейското дясно семейство Жозеф Дол. Преди това бяха прекратени преговорите с "Демократична България" именно заради колаборация на СДС с ГЕРБ. 

Пред "Демократична България" сините бяха поставили условия в разговорите, едно от които бе СДС да присъства в изборната регистрация и с името си в европейския вот. В събота единствено от структурите на СДС в Бургас са повдигнали въпроса коалиционни ли ще бъдат отношенията с ГЕРБ, или кандидатите на синята партия просто ще се влееят в листата на ГЕРБ.