„Не обичам да се месят в моята работа, не давам и съвети. Но много е вероятно и другата седмица пак да ни извикат“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Той пристигна за участие в Европейския съвет, чиято главна тема ще бъде „Брекзит“.

Борисов очаква по темата да се работи цяла нощ. И изтъкна, че тя засяга десетки хиляди български граждани във Великобритания и „немалко хиляди“ англичани, които живеят в България.

„За съжаление, пак излизам лош пророк, но съм изключително разтревожен от това, което се случва. Времето изтича, хиляда дни се работи по „Брекзит“, остават още 7 и има пълна неяснота“, изтъкна българският премиер.

По план Великобритания трябва да излезе от ЕС след осем дни – на 29 март. Вчера баче премиерката Тереза Мей обяви, че е поискала отсрочка до 30 юни.

Борисов обаче не вижда как може да се подкрепи искането на Лондон. Това би означавало, че британските евродепутати трябва да участват в европейските избори – да започнат предизборна кампания, да агитират за ЕС.

„Така че някаква кратка отсрочка - да. Това и обещах на Тереза Мей в два разгтовора по телефона. Британският парламент да вземе решение. В противен случай не виждам как ще се провеждат европейски избори“, обобщи Бойко Борисов.