"99,9 няма да участвам в състезанието за нов главен прокурор."

Така отговори днес на журналистически въпрос заместникът на Сотир Цацаров против корупцията и бивш шеф на Специлизираната прокуратра - Иван Гешев.

Той каза, че имало "изключително тесен кръг от хипотези", при които може да премисли.

На въпрос - може ли да получи предложение, на което не може да откаже, Гешев каза с усмивка:

"Не мога да откажа само на жена ми."

Разговорът бе по повод посещението на заместник-главния прокурор В САЩ, приключило само преди дни (изборът на нов главен прокурор е наесен, но надпреварата стартира до седмици, б.р.)

По повод днешната операция на спецпрокуратурата и КПКОНПИ в Червен бряг, той обяви, че задържаните - засега с полицейска мярка до 24 ч. - са шестима, като в това число е включен и кметът Данаил Вълов.

Утре ще се преценява на колко от тях да бъдат повдигнати обвинения и за какво, но това, че е Вълов е прекратил търг, защото не "правилната" фирма спечелила да дава безплатен топъл обяд за бедни, нистина била "една от линиите на разследването", стана ясно от думите на прокурора. При осъществените претърсвания и изземвания са открити документи, които интересуват разследващите, заяви още Гешев, като не обяви да има намерени големи суми пари.

Той енергично отрече на журналистическия въпрос - след като сигналът на "Господари на ефира", по който са сезирани, е от май, 2018 г., няма ли сегашната акция срещу кмета връзка с предстоящите избори. Аргументът е познатият: винаги предстоят някакви избори, когато и прокуратурата да работи.

Гешев отрече да му е известен "списък" на кметове на малки или по-големи населени места, които да разследват. Специално работата по случая в Червен бряг, се забавила, защото макар журналистическото разследване да е от м.г., АДФИ е правила след това дълъг одит на цялостната дейност на общината. Чак тогава пратили на прокуратурата сигналите, на базата на които след проверка е решено да има досъдебно производство.

Гешев даде и малко правни съвети към кметовете.

"Това се констатира по десетки дела - защото повечето кметове са възложители на обществени поръчки. А именно - това, което констатираме, е, че ситуацията е като с ТЕЛК и като с много други структури: в държавата пари има, но много се краде. Те изтичат.

Ситуацията - независимо в какъв цвят са кметовете, - тя е една и съща. И не е в интерес на гражданите", допълни зам.главният прокурор.

Той си го обяснявал с това, че последните години не е имало никакви последствия "спрямо местните феодали", но това вече се променило, защото престъпелнита не се разследват на местно ниво, не отиват в местната прокуратура и местния съд.

"Време е кметовете малко да си опреснят, да си ъпдейтнат ситуацията", каза прясно завърналият се от САЩ Гешев.