Френските "жълти жилетки" влязоха в сблъсъци с полицията в района на Триумфалната арка в Париж в 18-ия пореден уикенд от демонстрации срещу президента Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Протестиращите хвърляха димки и други предмети по полицаите и започнаха да блъскат по стъклата на полицейски микробус. 


Полицията съобщи за над 80 ареста. Протестиращите се опитват да вдъхнат нов живот на движението си срещу Макрон и политиката му. 
Франс прес съобщи, че е имало и грабежи на магазини по "Шан-з-Елизе".
След намалелия брой на участниците в протестите през последните уикенди групите на "жълтите жилетки" организираха десетки митинги и шествия за днес в столицата и други градове.


В социалните мрежи днешната акция е наречена "Акт-18 - Ултиматум - Цяла Франция в Париж". Един от лидерите на "жълтите жилетки" Ерик Друе, каза, коментирайки днешната акция, че очаква активизиране на протестите тази събота. Миналата седмица, на 9 март, според данни на вътрешното министерство в демонстрациите в цялата страна са се включили по-малко от 30 000 души. Това бе най-слабата активност на движението в цялата му история. В първия протест, на 17 ноември, участваха 282 000 души.

Демонстрантите запалиха пожар в банка и обраха магазини, съобщи Ройтерс. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.
Клон на банка "Тарно" и два репа за вестници бяха подпалени на централния бул. "Шан-з-Елизе", което наложи намесата на пожарната.
Майка и дете бяха спасени от огнеборците, тъй като имаше опасност пожарът да обхване горния етаж на сградата, където те живеят. 
Единайсет души, включително двама полицаи, са пострадали леко при пожара, уточниха представители на пожарната, цитирани от Франс прес. 
Край Триумфалната арка демонстранти хвърляха павета по полицаи за борба с безредиците, които отвърнаха със сълзотворен газ.
Демонстранти изпотрошиха и разграбиха магазини, както и луксозния ресторант "Фуке", на емблематичния парижки булевард.
Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че броят на демонстрантите в столицата е 8000.

Разярена тълпа опожари луксозния ресторант "Фуке" на "Шан-з-Елизе". Снимка АП / БТА

"Сред тези 8000 човека обаче има над 1500 буйстващи хора, които са там само за да трошат, да се бият и да нападат", каза Кастанер.

Той добави, че са мобилизирани 1400 полицаи.
В социалните мрежи "жълтите жилетки" обявиха за своя цел "обсаждането на Елисейския дворец" - официалната резиденция на френския президент в Париж, отбелязва Франс прес. 
Самият Макрон обаче не е в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщиха от неговата канцелария.

 

Марш за спасяване на климата

 

Отделно днес десетки хиляди демонстранти излязоха днес на шествия във Франция, за да протестират, по думите им, срещу "бездействието" по отношение на климатичните промени, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Те изразиха и подкрепа към исканията в социалната сфера на движения като "жълтите жилетки".
Демонстрантите в Париж бяха между 25 и 30 хиляди по данни на полицейската префектура. Според комюнике на организаторите са се събрали 350 000 души в цяла Франция, включително 107 000 в столицата. 
Демонстрантите в Париж се събраха на Площада на Операта и вървяха до Площада на Републиката.

Десетки хиляди се събраха на Площада на Републиката. Снимка АП / БТА

"Тук сме, за да протестираме срещу бездействието по въпроса с климатичните промени. . . и срещу мултимилиардерите в тяхната кула от слонова кост", каза пред Франс прес 18-годишен студент по театрално изкуство на име Пиер-Лу Мерио.
"Край на света, край на месеца, същите виновни, същата битка", пишеше на плакат, издигнат от демонстрантите.