Георги Семерджиев (Жоро Шопа), в чиято къща в Испания бяха арестувани издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, също е бил задържан в Барселона, съобщиха във вторник от прокуратурата.

Вчера е била издадена Европейска заповед за арест на Семерджиев, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова..

Малко след 10 ч. днес в Барселона започва полицейска акция. В 10.45 ч. испанските власти задържат Семерджиев в Барселона, каза още Арнаудова.

До 5 дни трябва да се гледа мярката му за неотклонение, като испанският съд ще трябва да реши дали той да бъде екстрадиран в България.

В края на миналата седмица Софийската районна прокуратура започна досъдебно производство срещу Семерджиев за лично укривателство на фамилията Арабаджиеви.

Пред бТВ тогава той твърдеше, че двамата съпрузи не са се укривали при него, а са били на гости в дома му и сами са решили да се предадат.

Георги Семерджиев е кумувал преди време на сватбата на дъщерята на Арабаджиеви - Алекс, според разпространени в медиите снимки, съобщава бТВ. Младоженецът е Стайко Стайков, който заедно с баща си -  алкохолния бос Миньо Стайков, също сега е с обвинения от специализираната прокуратура.

Миналата седмица Георги Семерджиев беше задържан заедно с Арабаджиеви, защото също беше търсен, но не от българските, а от швейцарските власти. Те обаче се отказаха от искането си и българската прокуратура започна веднага досъдебно производство.

Ако бъде доказана вината му, законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Все още се чака и решението на испанския съд за екстрадицията на Арабаджиеви. По неофициални информация дъщеря им Александра е била в Барселона и им е осигурила адвокат.