Часове след като свика Съвета за национална сигурност в Кабинета за спешни ситуации в Белия дом, президентът Барак Обама направи драматично обръщение към американския народ, заявявайки, че нарежда бомбени удари срещу терористите от т.нар. "Ислямска държава" в Сирия.

Още 475 военни съветници на САЩ ще бъдат изпратени в Ирак в рамките на разширяването на операцията срещу сунитските религиозни фанатици. Обама предупреди, че започващата кампания срещу милициите на джихадистите може да продължи години. 

Решението на държавния глава да удари и Сирия идва след продължителни критики от страна на политическите му врагове от Републиканската партия, но и на консервативно настроени демократи. Американският лидер щрихира план за въоръжаване и обучаване на умерените сирийски бунтовници, които се сражават на два фронта – срещу "Ислямска държава" и срещу режима на Башар Асад в Сирия. Президентът поиска от Конгреса да одобри програма за доставка на оръжие и военна подготовка на въстаниците, нещо което ЦРУ тайно прави в по-малки мащаби от месеци.

Американските сили няма да изпълняват фронтови операции и няма да бъдат въвлечени в нова война в Ирак, обеща господарят на Белия дом. Той акцентира, че военната мисия на САЩ сега ще бъде по-различна от дългогодишните и скъпоструващи кампании на Пентагона в Афганистан и в Ирак.

Остава да се види дали Конгресът ще предостави на президента пълномощията и милиардите, които са му необходими.  Не закъсня и първата реакция от района на Близкия изток. Саудистка Арабия съобщи, че ще осигури на нейна територия бази за обучение на бойците, които ще се сражават срещу ислямските фанатици. 

След като само преди седмица Обама заяви, че няма стратегия за възпиране на терористите от т.н. "Ислямска държава" и за противпоставяне на руските имперски амбиции стрямо Украйна, президентът на САЩ реши да вземе страна в гражданската война в Сирия и да увеличи значително американското военно присъствие в Ирак. Това става 3 години, след като Барак Обама напълно изтегли US войските от Ирак, предизвиквайки безброй критики от страна на политическите си противници, но и на много висши военни и на опитни стратези от външполитическите мозъчни тръстове във Вашингтон. Официално САЩ ще имат над 2000 свои военнослужещи в Ирак. Тази цифра обаче не включва стотиците частни съветници и инструктори на ЦРУ.

Отваряйки портите за нов ангажимент на Пентагона, Белият дом си запазва правото да изпраща специални части за тайни операции, както в Ирак, така и в Сирия. Нещо, което наблюдатели в пресата подозираха, че става от дълго време. Нека припомним, че преди 2 месеца Клуб Z, позовавайки се на телевизията „Фокс нюз“ съобщи, че Обама ще използва около 5000 спецбойци във войната срещу джихадистите. Още в началото на почти безпрепятственото настъпление на милициите на крайните ислямисти, които се движеха като вулканична лава, наблюдатели тук предупредиха, че фанатиците представляват сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ. По данни на американските специални служби бе установено, че около 300 граждани на САЩ се бият на страната на джихадистите в Ирак. Британското МИ-6 също засече дирите на около 500 поданици на Обединеното кралство, които колят и бесят под черните знамена на сунитските екстремисти.

Разузнавателните централи в САЩ и Великобритания биха тревога, че наемниците шарят напред и назад и може да получат специални задачи за извършване на терористични атаки в големи американски и английски градове.  Анализатори предупредиха, че тактиката на джихадистите да взимат заложници и да искат големи откупи за тях, носи милиони. Освен това е известно, че те продават петрол от завзетите кладенци. По този начин ислямстите в Ирак вече били натрупали бюджет от над 2 милиарда долара, които се използват за въоръжения и пропаганда. ЦРУ и МИ-6 подозират, че много компютърни хакери на Запад са наемани за пари да водят умелата кампания на ИД по телевизията „Ал Джазира“, във „Фейсбук“, „Туитър“ и другите социални мрежи. 

Президентът Обама в крайна сметка се оказа принуден да действа и немалка причина затова са междинните избори в САЩ, на които на 6 ноември т.г ще стане ясно дали управляващата Демократическа партия ще запази мнозинството си в Сената. Главно по вътрешнополитически причини, най-важната от които е бавното икономическо възстановяване, рейтингът на Барак Обама спадна до 38 на сто, което е по-ниско от най-низвергнатия досега президент на САЩ – Ричард Никсън.

Стопанинът на Белия дом размаха меч над крайния ислям в Ирак и Сирия, но изпраща скрито предупреждение и към руския президент Владимир Путин. Русия  до днес остава най-големият военен спонсор и политически покровител на диктатурата на Башар Асад в Дамаск. Москва се чувства като победител, след като с пряка военна намеса сепаратистите почти разгромиха войските на Украйна в източната част на страната. Наскоро Путин извади и атомното плашило, заявявайки: „ Не закачайте ядрена Русия“.

САЩ и съюзниците от НАТО просто нямаше какво да отговорят на това предизвикателство. В крайна сметка нито една държава от Севернотлантическия пакт не е готова да влезе във война с Русия заради Украйна. Това би означавало унищожителен световен термоядрен конфликт. Руският лидер насмешливо заяви, че събитията в Донбас са подействали като съживителен сигнал за НАТО. Коментарът му бе по повод на решението на пакта да създаде сили за бързо реагиране, които да възпират руските военни амбиции в Източна Европа.

Събуждането на НАТО и новото военно активизиране на САЩ, може да накарат Путин да даде заден ход. Или поне да свалят температурата на неговите имперски домогвания. Тези дни кремълският вожд обяви, че Русия започва нова масирана кампания за ядрено превъоръжаване и развиване на противоракетна отбрана. Путин обаче лицемерно изтъкна, че Москва нямало да се остави да бъде въвлечена в нова световна оръжейна надпревара. Не е ирония, че точно сега в. „Вашингтон пост“ разкри, че през 2009 и 2013 г руските ракетни войски нееднкратно са отработвали на маневри нанасяне на ядрен удар срещу Варшава.

След анексирането на Крим и започването на замаскираната военна намеса на Русия в Украйна, германската канцлерка Ангела Меркел изрази загриженост за психологическото състояние на Путин. Сега, месеци по-късно и на фона на агресията на джихадистите в Ирак, трудно може да се каже откъде произтича по-голямата заплаха за сигурността на САЩ и на НАТО – от ислямистите или от руските военни авантюристи в Кремъл.