Нели Кордовска, която изпълнява длъжността подуправител на БНБ за банковия надзор, е разрешила на синдиците да преобразуват привилегированите депозити в КТБ в стандартни, за да могат вложителите да получат парите си до гарантирания размер. Това съобщи пред Би Ти Ви депутатката Десислава Атанасова (ГЕРБ), председател на временната анкетна комисия за проверка на надзорните институции, които е трябвало да спрат източването на КТБ.

Само преди ден прокуратурата образува производство срещу квесторите на затворената банка Елена Костадинчев и Станислав Лютов, за да се види защо са допуснали тази практика, която ощетява Фонда за гарантиране на влоговете в банките с около 100 млн. лева.

Сред възползвалите се от възможността да осребрят депозитите си, за които са получавали по-високи лихви от тези, които банката е давала на общо основание, е и бившият премиер Иван Костов.

Според Атанасова има разминавания между указанията на управителя на БНБ Иван Искров, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Нели Кордовска, давани по едни и същи въпроси на квесторите.

Атанасова прочете в ефира на Би Ти Ви писмо на Искров до квесторите, в което се казва, че привилегированите депозити не трябва да бъдат изплащани. Но Кордовска дава указание за изплащане на парите.

Междувременно стана ясно, че вървят опити за промяна на собствеността в свързваните с КТБ телевизии ТВ7 и News 7. В Търговския регистър са постъпили молби за вписване на фирмата "Праймедия" за техен едноличен собственик. Чиновниците са отказали вписване поради неспазване на изискваните по Търговския закон процедури.

Собственик на "Праймедия" е Асен Асенов, който е предложен да влезе в борда на директорите на телевизиите заедно с доскорошния издател на в. "Дума" Николай Малинов.