На 19-ти септември с излизането на новия iPhone Apple навлиза в територията на големите телефони - територия, досега доминирана стабилно от Samsung, с техните серии Galaxy S, Galaxy Note и Galaxy Mega.

Новият iPhone 6 Plus, със своя екран от 5,5 инча, е във води, в които американската компания не просто не е стъпвала - а е отричала и избягвала.

На представянето на четвъртия iPhone преди години Стийв Джобс отсече, че никой не иска да си купи голям телефон. Това е и рекламата, която Samsung пусна вчера:

"Никой не иска да си купи голям телефон." Познайте кой изненада себе си и си промени мнението? Galaxy Note 4, #повечеотголям

Феновете на Джобс, който почина през 2011 г., смятат рекламата за проява на лош вкус. Да, наистина, Джобс се подиграваше с идеята за телефони с над 4 инча дисплей. Част от агресивния му маниер включваше и да се подиграва на конкуренцията. Но пазарът се променя, и е напълно нормално новото ръководство на Apple да отиде в друга посока.

От друга страна, когато Джобс изрече тези думи, той не беше просто съоснователят на Apple, а и говорителят на Apple. "Обръщането на палачинката", ако го наречем по български, изглежда лицемерно сега, през 2014 г.

Така войната Apple-Samsung, която допреди месеци беше предимно патентна и затихна след няколко сделки, може да пламне отново. За пръв път двете фирми са и в пряка конкуренция в класата на големите телефони.

Но само един поглед върху спецификациите на излезлия наскоро Galaxy Note 4 и идващият след седмица iPhone 6 Plus показва, че сравнение между двете умни слушалки не може да има.

Note 4 е въоръжен с по-голям дисплей -- 5,7 инча - и по-голяма резолюция - QuadHD, с 515 пиксела на инч спрямо 401-те на iPhone 6 Plus. Така Apple, които се хвалеха с най-високите резолюции доскоро, изостават. Трудно е да сравняваме без тестове процесорите, но няма съмнение, че осемте ядра на Note 4 ще го изравнят по производителност с пълноценен компютър от преди две-три години.

Камерата на Note 4 е с два пъти повече мегапиксели, 16 срещу 8, и може да снима видео в два пъти по-голяма резолюция - 4K срещу FullHD. Вътрешната камера също е по-добра от тази на iPhone 6 Plus по резолюционни възможности. Разбира се, всеки знае, че мегапикселите играят малка роля в качеството на снимките, и едва когато iPhone 6 излезе ще разберем дали спестените мегапиксели са били за сметка на по-добри лещи и сензор.

Батерията на Note 4 най-вероятно ще остави iPhone 6 да й диша прахта, сменяема и със 3300 мегаамперчаса. Според специалисти, добрали се до мостри на iPhone, той няма да държи повече от предишния.

Всички екстри, които Apple предлага в новата си слушалка, ги има и в новия Note 4 - безконтактно плащане, заключване с пръстов отпечатък. Note 4 е въоръжен и с подобрения стилус S-Pen.

Стийв Джобс преди години каза, че никой не иска да ползва стилус.

Войната между гигантите продължава, но хубавото за потребителя е, че вече няма да е в съда, а където е най-интересно - на пазара.