Организаторите на подклаждания от няколко месеца "мегапротест" с искане за "народовластие" заплашват с щурм на Народното събрание. Мероприятието е обявено за 16 март, събота, когато в сградата, в която се провеждат заседанията на депутатите, не се очаква да има никого. Въпреки това протестиращите призовават: "На 16 март от 14:00 среща Във Народното събрание да сменим тази вредна система!".

"Тъй като не са ни дали друга легитимна възможност, трябва ли народът да влезе в Народното събрание на 16 март, за да отзове правителството?", питат с анкета организаторите, обединили се в групата Референдум на българите в България и чужбина за пряко управление от народа. А масовият отговор е "Да, влизаме и отзоваваме правителството".

На коментар на член на групата, че по това време сградата ще е празна, от "Референдум..." отговарят:

"По-лесно се влиза, когато няма вътре никой... Актът е символичен".

Тези закани звучат като всички други, отправяни в социалните мрежи, когато става въпрос за някаква гражданска протестна инициатива - разминават се с реалността, когато дойде моментът за физическо участие в шествия, митинги и пр. В случая обаче организаторите на този "мегапротест", както сами го определят, изправиха службите на нокти миналата година. 

Насроченият за идната събота протест е продължение на демонстрациите от миналия септември, когато се спрягаха зловещи сценарии - в т.ч. за преврат чрез нахлуване в президентството с искане от държавния глава да обяви извънредно положение. Тогава демонстрантите се организираха в групата "Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии".

Шарен протест от пенсионери, представители на паравоенни формирования, националисти, участници в русофилски движения и др. блокира движението пред парламента, окупирайки площада около паметника на Цар Освободител. Проявата бе многохилядна и добре охраняван от полицията именно заради информациите, че се готви "преврат". 

Като организатор тогава бе посочебн живеещият в Лондон българин Емил Русинов.

Симпатизантите на протеста искат от президента Румен Радев, единственият в чието лице не виждат враг, да свика референдум по следните въпроси:

1. Желаете ли българският народ да може да инициира национални референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание без ограничение? (каквото сега има - като за формата на управление, промяна в границите, данъчните закони, б.р.)

2. Желаете ли задължителен национален референдум да се инициира с минимум 100 000 подписа на граждани с избирателни права, събирани в продължение на не повече от 6 месеца?

3. Желаете ли предложението на национален референдум да бъде прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от половината участвали на последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината участвали в референдума?

4. Желаете ли от 2019 г. да се гласува и дистанционно, по електронен път при провеждането на изборите, референдумите и при набиране на подписите за иницииране на референдумите?

5. Желаете ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с относително мнозинство в многомандатни избирателни райони при гласували не по-малко от половината с право на глас?