Русия отново е в боева готовност. Този път Кремъл готви пореден удар срещу интернет, което ще рече, че на прицел са фалшивите новини. Според официалната трактовка, за да се сложи край на причиняваните от фалшивите новини колебания сред обществото и предизвикване на заплаха за обществената сигурност, ще се налагат парични глоби. А те са в такива размери, че това може да съсипе засегнатите медии.

Както в Русия е обичайно, съответните членове на закона, който верният на държавната власт парламент прие, съзнателно са размити. По понятна причина. В бъдеще ще е още по-лесно да се забраняват текстове, които държавата определя като вредни. Естествено за самата нея и за собстения й имидж.

Как и сега умопомрачителният контрол действа, показва дейността на медийния регулатор Роскомнадзор, който в миналото непрестанно блокираше сайтове. Кой ли си го е мислил, че въпросният регулатор ще е отговорен и за налагането на новите правила? Забележителното е, че на прицел винаги са единствено опозиционни и критични към режима духове, обвинявани в измислянето и разпространяването на фалшиви новини. Това отново е двоен стандарт, в какъвто Москва обвинява прогнилия Запад.

Потвърждава го поглед върху излъчваните по руската държавна телевизия програми, която естествено е длъжна да се придържа към истината. Човек си спомня за репортажите от пика на войната в Източна Украйна. Тогава с цялата си сериозност вярната на Кремъл телевизия твърдеше, че украински фашисти са разпънали на кръст тригодишно момче. И още – првителството в Киев планирало в близко бъдеще да пусне в обращение банкноти с образа на дългогодишния спътник в живота на Ева Браун (Адолф Хитлер – б. р.). Забравете го.

Дори булевардният в. «Московски комсомолец» изразява съмнение, че новият закон визира предимно онлайн платформи. Човек се пита докога този вестник ще продължава безнаказано да разпространява фалшиви новини.

Авторката Барбара Йортел е специалистка по Източна Европа и завежда международния отдел на в. «ТАЦ» (“Тагесцайтунг”), откъдето препечатваме коментара й. Преводът е на Клуб Z.