Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка срещу "Такси Максим" ЕООД - това е българският клон на руската компания за споделено пътуване Maxim Taxi.

Проверката е за нелоялна конкуренция, детайли не се разкриват. По всяка вероятност КЗК се е самосезирала.

Както Клуб Z писа, Maxim Taxi е компания с подобен модел на забранената в България през 2015 г. платформа Uber. Всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да вози хора колкото желае - без да е обвързан с договор.

Въпреки думата "такси" в името си, руската компания твърди, че не е превозвач. Не изпълнява и изискванията за такъв - единственото, за което проверява за шофьорите си, е дали имат шофьорска книжка. Дали колата е застрахована или не, дали шофьорът не е осъждан или дали пътникът е застрахован - това не се проверява, въпреки че такива са законовите изисквания. Цялата регистрация става през смартфон приложението - буквално за няколко минути, а одобрението идва след няколко часа. Компанията прибира 10% от приходите, които могат да се плащат кеш или през приложението - и видно не се облагат с данъци.

Забележително е, че Maxim Taxi оперира в България от 2014 г. - още преди Uber. Забраната и скандала около американската компания обаче ги подминават и никой не забелязва проблемната им дейност, докато Uber обжалва забраната на КЗК.Обжалването бе загубено вчера на първа инстанция пред Върховния административен съд. 

Коментари

 's picture

смехурко

У нас такива руски ю.л.

У нас такива руски юридически лица, които оперират извън Закона или на ръба на Закона и не плащат данъци, не се забелязват. Те затова си работят, не плащат данъци и т.н. Колко ли данъци плаща например Еконт?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

като

започнат такива проверки ми става смешно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.