Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Берлин няма да прекратява оръжейното ембарго спрямо Рияд и ще продължи да заема изчаквателна позиция, предаде Асошиейтед прес.

Германия отмени съществуващите разрешения за износ на оръжия към Саудитска Арабия в края на 2018 г. Това бе реакция срещу убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на абсолютната монархия в Истанбул.

Забраната за търговия на оръжия щеше да изтече скоро, но Маас обяви, че ще бъде удължена до края на март, за да се даде повече време на Берлин да оцени ситуацията. Ще бъде обърнато специално внимание на военната намеса на Рияд в Йемен.

Министърът "вярва, че войната в Йемен трябва да свърши възможно най-бързо".

Великобритания и Франция критикуваха позицията на Германия. Те отбелязаха, че забраната им пречи да продават съвместно произведено оборудване, в което има и германски компоненти, на кралството.

Същевременно днес държавите членки на ЕС отхвърлиха предложението на Европейската комисия (ЕК) Саудитска Арабия да бъде включена в "черния списък" срещу прането на капитали и финансирането на тероризма, предаде Франс прес.Те бяха подложени на сериозен натиск от Рияд и Вашингтон.

На 14 февруари ЕК предложи към списъка да бъдат прибавени още седем страни и така да нараснат до 23.

В черния списък са включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.