Всички страни членки на ЕС с изключение на Белгия се готвят да блокират черния списък на Еврокомисията със страни, където правилата срещу прането на пари и финансирането на тероризма са слаби.

Това съобщи днес шведският евродепутат Свен Гиголд от групата на „Зелените“.

Той е един от авторите на писмото на 20 евродепутати от различни политически групи. Те се противопоставят на натиска на Великобритания Саудитска Арабия да бъде извадена от черния списък.

„Испания защитава Панама, а Съединените щати оказват изключително масивен натиск, тъй като в него има 4 американски юрисдикции“, изтъква Гиголд.

„Призоваваме ЕК да отговори на призива на Европейския парламент и да проведе цялостна, независима и базирана на доказателства оценка на третите страни с висок риск. Идентифицирането на тези страни е необходима стъпка за предпазването на целостта на финансовата система на ЕС. Това трябва да се приложи и към Саудитска Арабия, като се има предвид дълбочината на откритите дефицити и силните й икономически връзки с ЕС“, се казва в писмото на евродепутатите.

Гиголд допълва, че правителствата трябва да си зададат въпроса дали са на страната на автократите или на техните граждани. Той е убеден, че списъкът не трябва да бъде „промиван“.

Комисията е съгласувала предварително с държавите от ЕС черния списък,  коментира говорителката на ЕК Мина Андреева. Предстои списъкът да бъде разгледан на 13 март по време на ЕКОФИН – Съвета „Икономика и финанси“на ЕС.

Комисията ще коментира процеса, след като приключи. Съдържанието на документа и методологията за неговото изготвяне са били предварително съобщени на страните в ЕС и на засегнатите държави, допълни Андреева.

В черния списък са включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.

Когато ЕК представи списъка миналия месец, оттам заявиха, че очакват европейските финансови институции да бъдат особено предпазливи с преводи от посочените държави. Преводите могат да продължат, но трябва да бъдат проверявани по-задълбочено. Списъкът не е наказателен и остава отворен за промени.