Гърция е арестувала руски бизнесмен и привърженик на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович по искане на Украйна, съобщи днес в. "Катимерини".

Руското посолство в Гърция потвърди ареста пред ТАСС.

Евгени Калинин (52 г.), представящ се като енергиен експерт, е бил задържан миналия четвъртък на международното летище "Венизелос" в Атина.

Украйна го обвинява в неплащане на данъци на стойност стотици милиони евро преди 2014 г. Миналия петък се е явил пред гръцки прокурор, който е наредил да остане в ареста до изпълнението на искането за екстрадиция от Украйна.

Говорител на руското посолство казал пред "Катимерини", че "от първия момент се предприемат всички необходими действия, за да бъдат спазени всички законни права на Калинин".

Според ТАСС Калинин работел с гръцки компании в енергийния сектор и пристигнал в петък в Гърция в рамките на преговори, започнати от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Москва за привличане на инвестиции.

До март 2014 г. (когато Русия анексира Крим от Украйна - б.р.) Калинин работел за украинската компания ВЕТЕК (VETEK), където е замесен в избягване на данъци за $260 млн., пише "Катимерини", цитирайки неназован източник. След като властите в Киев издали международна заповед за издирването му, Калинин се върнал в Русия.

В по-раншни изявления за ТАСС той отричал да е работил за ВЕТЕК, въпреки че съществуват публикации отпреди 2014 г., в които има негови изявления като неин представител, пише гръцкият всекидневник. В същото време името и снимката му са в списъка на издирвани лица на украинското вътрешно министерство в интернет. Според този регистър Калинин е обвинен в измама, избягване на данъци и съучастие в терористична организация, пише "Катимерини".

Янис Рахиотис, гръцкият адвокат на Калинин, твърди пред ТАСС и "Спутник", че довереникът му е преследван по подозрения, че работел за компании, контролирани от поддръжници на Янукович, и обвини гръцкото правителство, че обслужва интересите на САЩ и Украйна. Адвокатът добавя, че ако Калинин бъде предаден на Украйна, животът му ще бъде в опасност.

ТАСС цитирата Рахиотис да казва, че това е политическо дело, насочено срещу Русия.

Руската агенция отбелязва, че Калинин е в списъците на сайта "Миротворец", електронен архив на лицата, издирвани за престъпления срещу националната сигурност на Украйна. 

В писмо до руското посолство от затвора "Коридалос", където е задържан, Калинин пише, че е арестуван "по политическа поръчка" и че заповедта, с която Украйна го издирва, не е потвърдена от Интерпол. Лице с такова име наистина не фигурираше в списъка на издирваните от Интерпол лица до публикуването на този текст.

Калинин пише още, че от 2011 до 2013 г. е бил директор на петролна рафинерия (BP Ukraine) в украинското пристанище Одеса и че сегашните власти в Киев го обвиняват в незаконен безмитен внос на петрол. Той отрича да е извършвал престъпления.

В писмото си Калинин не споменава за връзки с ВЕТЕК. В архива на Блумбърг за тази компания пише, че доставя втечнен газ, природен газ и петролни продукти и че преди е носела името "Газ на Украйна" (Gas of Ukraine). Седалището и е в Луганск, един от центровете на населените с руснаци територии, които се отцепиха от Украйна в подкрепен от Русия въоръжен бунт преди пет години.