Главният правителствен адвокат Джофри Кокс и министърът на "Брекзит" Стивън Баркли пътуват към Брюксел. Цел на пътуването им е да постигнат промени по сделката за "Брекзит", най-вече по отношение на режима на границата на кралството с Ирландия, предаде Ройтерс. 

Великобритания трябва да напусне Съюза на 29 март. Парламентът вече отхвърли споразумението на Мей в средата на януари и ще го гласува отново на 12 март. Ако споразумението на премиерката не бъде прието, тогава страната ще застане на кръстопът - дали да напусне без сделка в края на март, или да удължи срока за "Брекзит".  

Кокс и Баркли ще се срещнат с главният преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние, както и с други официални представители на Съюза днес, като се надяват да постигнат компромис, който да задоволи всичките страни. Бизнесът във Великобритания е особено притеснен от сценария "твърд Брекзит" - тогава Лондон ще напусне общия пазар и митническия съюз.

"Ние всички искаме да напуснем в края на този месец и зависи колко бързо можем да прокараме сделка", заяви външният министър на Великобритания Джереми Хънт пред Би Би Си, като добави, че ситуацията "се е трансформирала в позитивна посока" през последния месец. "Искането ни към ЕС е много важно...то е едно и е много важно. Ние се нуждаем от значителни промени, които да позволят на главният правителствен адвокат да промени своя съвет към правителството, който казва, че в този момент, теоретично, ние можем да попаднем в капан на "бекстоп" без определен срок", допълни той.

Министрите се надяват, че Кокс, който е и успешен частен адвокат, ще убеди евроскептичните законодатели, че е направил достатъчно да предотврати заплахата от попадането на Великобритания в митническия съюз за неопределено време. Според "брекзитърите" това би било явна подигравка с референдума от 2016 г.

Лондон търси начини да се определи краен срок или друга клауза, чрез която страната ще може едностранно да напусне митническия съюз, но в последните дни правителството не разкрива на какви промени се надява.

Един от министрите заяви, че потенциално решение е да се добави притурка към споразумението - нещо, което правителството се надява, че ще бъде достатъчно да обърне мнението на Камарата на общините.

"Ние сме подготвени да бъдем гъвкави по въпроса как точно ще постигнем това", заяви Хънт. "Ключовият момент сега ще е да видим дали Джофри Кокс ще успее да промени съвета си към правителството", допълни той.