Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор” Димитър Костов е подал оставка, съобщиха от пресцентъра на институцията. Той е информирал Управителния съвет на Българската народна банка за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност. Според изявлението му той е поискал да се оттегли по-рано, но е забавил молбата си за напускане заради присъединяването на страната към Единния надзорен механизъм. 

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“. Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.“

Димитър Костов благодарил и на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в БНБ и банковия сектор за отличната съвместна работа и получаваната през годините професионална подкрепа, включително по време на двата мандата начело на управление „Банково“ в БНБ.

Управителят на БНБ Димитър Радев пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове, се казва още в съобщението пресцентъра на банковата институция. 

Димитър Костов прекратява мандата си в БНБ предсрочно. През 2015 г. той беше избран от 43-тото Народно събрание за ръководител на управление „Банков надзор” с шестгодишен мандат. Той е и заместник-управител за страната в Световната банка.

Преди това има други два пълни мандата, които започнаха през 2005 г., като ръководеше управление „Банково” и на управление „Фискални услуги”. В периода 2010-2014 г. е председател на борда на директорите на „Монетен двор” ЕАД, председател на съвета на директорите на „БОРИКА” АД от 2005 до 2010 г. и председател на ръководството на „БАНКСЕРВИЗ” АД от 2005 до 2009 г.

Банкерът оглавяваше и управителния съвет на Асоциацията на търговските банки от 2003 г., бил е изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. до май 2005 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.