Бившият министър-председател на Република Северна Македония Никола Груевски, който живее в политическо убежище в Унгария, е молил за помощ Германия и Европейската комисия, за да не бъде пратен в затвора за криминално престъпление, предаде македонски телевизионен канал.

Дни преди да избяга тайно от страната си Груевски е писал на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хаан, на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини и на германската канцлерка Ангела Меркел с молба да изпратят в родината му пенсиониран съдия, който да се запознае с документите по делото му, каза той в интервю за италианската телевизия РАИ.

Не е получил отговор.

"Точно преди да напусна страната, изпратих писмо до Йоханес Хаан,...Федерика Могерини и много други, мисля, че Ангела Меркел, в което помолих да изпратят пенсиониран съдия от по-развитите страни, за да прочете документите, да разговаря с прокурорите, с нас, със съдиите, ако е необходимо, но не получих отговор на писмото си", каза Груевски.

Той обясни така причините, поради които е напуснал Северна Македония: 

"Първото е, че бях жертва на политическо преследване, под натиска на правителството и на нашите съдилища, които решиха да ме затворят. Делото, за което съм осъден, е изфабрикувано и подправено. Втората причина е, че в затвора щях да бъда в опасност."

Груевски беше признат за виновен за незаконно закупуване на луксозен брониран автомобил на всички инстанции и трябваше да влезе в затвора за две и половина години на 12 ноември 2018 г. Той не се яви за изтърпяване на наказанието, а дни по-късно сам обяви, че е получил политическо убежище в Унгария.