Германски гражданин е изправен на съд в Мюнхен, тъй като е преминал паравоенно обучение в Русия при подготовка за участие във войната в Източна Украйна. Вниманието върху него привлича не друг, а руски подстрекател. Историята, публикувана във в. “Ди Велт”, описва репортерът на изданието Алексей Хок.

Дмитрий Кисельов е главният пропагандатор на Русия. В собственото си телевизионно предаване той остро бичува онези, които представя като врагове на царството на Путин. По най-гледаното време през 2014 г. той заяви:

“Русия е единствената държава в света, която е в състояние да превърне САЩ в радиоактивен прах.”

И тъй като изреченото явно не му се е струвало достатъчно заплашително, на екрана зад него се вижда ядрен взрив.

В началото на февруари Кисельов отново привлече вниманието. Е, този път не с тирада на омразата, а говори за племенника си. Въпросният Сергей бил с германско гражданство, живеел в Германия и в момента се намирал в затвор – като командир се е бил на страната на сепаратистите в Източна Украйна и дори е бил отличен с медал. Навремето изрекъл:

“Аз съм руснак и тръгвам да се бия”.

Звучи авантюристично.

Тежко престъпление срещу украинската държава

Журналистическото разследване на “Ди Велт” установи, че не всичко е така, както го представи Кисельов. Безспорното е, че тази сряда започна съдебен процес в Мюнхен срещу германски гражданин. Той е обвинен в подготвянето на тежко престъпление срещу украинската държава.

Според обвинителния акт през август 2014 г. Сергей К. е преминал през паравоенно обучение в Санкт Петербург, за да се бие впоследствие в Източна Укрйна на страната на сепаратистите. Той ще отговаря и за нарушаване на закона за контрол над бойните оръжия.

В обвинителния акт е посочено, че по време на обучението си Сергей К. е притежавал автоматично оръжие от марката “Калашников”, както и револвер.

Разследването срещу Сергей К. е започнало, след като в германската Главна прокуратура са постъпили анонимни сигнали, също и в прокуратурата в Инголщад. Вследствие на това в края на 2017 г. баварската Централа за борба срещу екстремизма и тероризма се задейства. Прокуратурата в Мюнхен започва да разследва случая, по-късно се стига до обвинителен акт.

През май 2018 г. е издадена европейска заповед за арест. В крайна сметка Сергей К. е задържан в България и през август с. г. е предаден на Германия. Оттогава е в следствен арест.

“Проповедник Сергей” започва да служи през 2002 г.

Отчасти хронологията се покрива с казаното от чичото Кисельов относно племенника му. След мисията си в Източна Украйна Сергей К. поема към Атон (Света гора), където се намира Гръцката монашеска православна република. Впоследствие се отправя към България по църковни дела, където е и задържан. Но не са верни твъденията на телевизионния водещ  Кисельов, че племенникът му е обвинен в тероризъм. Дали действително се е сражавал в Източна Украйна, това не е предмет на съдебния процес, каза говорителят на съда в Мюнхен Флориан Гливицки.

В момента Сергей К. е на 48 години. Кога е пристигнал в Германия, не се знае с точност. Най-вероятно вярата го е подтикнала да се установи в Южна Германия. Според журналистическо разследване на “Ди Велт” православната църква играе важна роля в живота на Сергей К.

На сайта на Руско-православната църква може да се намери текст от 2002 г., където “отец Сергей” е приветстван с добре дошъл. Оповестено е също, че му се поверяват църковните общини в Инголщад, Ландсхут и Линц, ще извършва богослужения и в Бад Кисинген.

През следващите години се събщава, че води и църковни служби в Залцбург и Мюнхен. На друг сайт е публикувана негова снимка – дълга коса, брада, в черно расо и с кръст на гърдите.

В свой профил “Однокласники” в социалните медии се представя в личен план, примерно в руски бар в Инголщад.

И по време на паравоенното си обучение, заради което сега е изправен на съд, Сергей К. най-вероятно се е уповавал на вярата си. На руския вариант на Фейсбук – VK, е публикувана снимка. На нея той позира с 12 други мъже, повечето в камуфлажно облекло като него. Всички са в тренировъчна зала в Санкт Петербург. Развяват флаговете на самообявилата се Народна република Донецк и на царска Русия. На стената е логото на «Имперския легион». В текста се упоменава «православно братство», което е със славна история и «на всички фронтове защитава интересите на руския народ».

От избухването на войната в Източна Украйна на страната на сепаратистите се бият доброволци и то не само от Русия и бившите съветски републики, а също и от Запада – примерно от Германия и Италия. По оценка на германските сили за сигурност през 2015 г. германските бойци са били поне 100 души, включително бивши служащи в немската войска – Бундесвера.

От «Имперският легион» открито рекламират курсове по обучение за боравене с оръжие. Усвояват се също бойни техники в населени места и в гори, преподава се топография и комуникации.

Обхватна «партизанска тренировка» струва само няколкостотин евро. Сумата се заплаща от доброволни сдружения и съмишленици.

На снимка се вижда мъж от «Имперския легион» по време на тържествена церемония в Санкт Пегербург, на която националистическото движение награждава върнали се бойци. «Златният орден» представлява орел, стъпил върху инициалите на бойната група. Чете се надпис: «За бойни заслуги». На церемонията присъства и свещеник.

Но славата вече е в миналото. По време на процеса войнственият поп или по-скоро попът боец Сергей К. ще отговаря пред германския закон за дейност, която другаде е на почит.