След като преди седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 15 милиона лева веригата "Метро" за опит за пренасочване на клиентите на "Лидл" към нея, сега на прицела на антимонополния орган е "Фантастико".

Това става ясно от обявление на сайта на КЗК. Става въпрос за томбола, организирана в хранителните магазини от веригата под наслов "Участвай в томболата със специални награди".

На първа страница в брошурата в обособено каре, в долната част е била поместенa следната информация: "УЧАСТВАЙ В ТОМБОЛАТА СЪС СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ" "Регистрирай касова бележка и можеш да спечелиш страхотни награди от "Фантастико" "5 х Зимни, семейни, едноседмични почивки в България, 10 х Смартфон APLLE IPHONE 8, 64 GB MQ6J2 и 100 x ваучери за пазаруване на стойност 50 лв. във Фантастико".

Периодът на промоцията е бил от 1 ноември до 30 ноември миналата година. За повече информация от "Фантастико" са посочили уебсайта си.

От КЗК обаче са установили, че в томболата се предоставят привлекателни награди, а в условията, публикувани на интернет страницата www.fantastico.bg и в рекламната брошура, липсвала съществена за потребителите информация. Става въпрос за информация, свързана с правилата за участие в томболата и начина на спечелване на наградите.

"Което поражда основателни съмнения за осъществени действия в противоречие с добросъвестната търговска практика по смисъла на глава VІІ от Закона за защита на конкуренцията - Забрана за нелоялна конкуренция", посочват в заключение от антимонополния орган.

Производството е образувано срещу предприятията, управляващи търговската верига "Фантастико" - "Евро Харт" ЕООД, "Винтерко-БГ" ЕООД, "Ван Холдинг" ЕООД, "Европа-ВН" ЕООД, и "ДАР Г.Н." ООД.