"Булгартабак Холдинг" АД остава в историята. Очаква се на Общо събрание на дружеството на 11 април 2019 г. наименованието да се промени на "Български инвестиционен холдинг". Това става ясно от покана до акционерите за провеждане на общото събрание, публикувана на 18 февруари в Търговския регистър. 

В самата покана пише, че информацията за предстоящата сбирка ще бъде публикувана и в интернет страницата на холдинга.

От поканата става ясно, че ще бъде приет и нов устав на дружеството - с оглед и на промяната в името. Повече информация обаче не е налична, а писмените материали за събранието ще се раздават на акционерите или изрично упълномощени от тях лица в централата на компанията в София. 

Капиталът, който към момента дава право на глас по време на общото събрание е 7 367 222 лв., като всяка акция дава право на 1 глас. 

"Булгартабак Холдинг" АД неотдавна затвори най-голямата си фаблика - тази в Благоевград. В резултат бе обявено, че предстои проверка на действията на компанията. Причината - според приватизационния договор "Булгартабак" има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България. Не е уточнено къде обаче. Допуска се дружеството или някоя от дъщерните компании в 10-годишния период след приватизацията да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и без спиране на работата на всички дружества едновременно, пишеше още в документите за раздържавяване.

Благоевградското предприятие последва съдбата на фабриката в София, която също бе затворена. Според сайта на "Булгартабак Холдинг" АД дъщерните дружества на компанията са "Благоевград-БТ" АД, "София-БТ" АД, "Асеновград - Табак АД", "Хасково - Табак" АД, което е в ликвидация, "Плевен-БТ" АД, както и "Шумен - Табак" АД и 

Холдингът обаче вече продаде най-успешните си марки цигари още през 2017 г. От купувача "Бритиш Американ Табако" се разбра тогава, че сделката е била за над 100 млн. евро, като лондонския тютюнев гигант придоби брандове "Виктори", "Ева" и "GD".

"Булгартабак" АД се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски, но през 2016 г. се разбра, че компанията "НСН Инвестмънт", която бе собственост на Пеевски и майка му Ирена Кръстева по това време, е продала дяловете си. Преди това самият депутат бе излязъл с декларация до медиите бе заявил, че ще се оттегли официално от холдинга. 

Тютюневият мастодонт същестува от 1947 г. - създаден по Закона за държавния монопол - като единно предприятие по тютюна и тютюневите изделия. Структурата му представлява система от клонове в страната и право на представителства в чужбина. През 1993 година "Булгартабак Холдинг" обединява 22 акционерни дружества с държавно участие.

Компанията бе приватизирана през 2011 г. от австрийската "БТ Инвест", която придоби 79,38% от капитала на "Булгартабак" за сумата от малко над 100 млн. евро. Компанията купувач тогава бе собственост на ВТБ.