Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"България и Македония имат много общи исторически моменти и личности и това е хубаво, предпоставка за близост е, а не за конфликти."

Така външният министър на Северна Македония Никола Димитров отговори на въпрос как ще се разрешат споровете за историята. Димитров, който е на официално посещение в България, бе в сутрешния блок на бТВ. По думите му без взаимна почит двете страни не могат да бъдат близки. И изрази надежда, че съвместната комисия между двете държави, която се занимава с изглаждане на историческите различия, ще си свърши добре работата. 

"Заради името на държавата бяхме заключени в чакалнята на НАТО и ЕС и затова намерихме начин да променим това, но ние си оставаме същите като идентичност – ние пак сме македонци", каза Димитров в коментар на историческото споразумение с Гърция за името Северна Македония, което направи възможно подписването на протокол за присъединяване на държавата към НАТО. Две страни от Алианса вече рагифицираха членството на Северна Македония - първа символично бе Гърция, а след това бе България. 

Македонският външен министър коментира и предстоящите президентски избори в Северна Македония и споменаването на името му като участник в тях.

"Чест е за мен, че името ми се споменава за кандидат за президент. Това е отговорна работа", каза  Димитров.

Президентските избори са на 21 април. ВМРО-ДПМНЕ вече издигна своята номинация за поста, заеман в момента от Георге Иванов. Това е проф. Гордана Силяновска-Давкова от партията. Иванов не може да участва в изборите, защото вече изтича вторият му мандат. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.