Неонов надпис „Светът е твой”, в който глаголът „Е” е заменен със знака на долара. Дали  „съм” се е припокрил с финикийски знак? Дали можем да притежаваме света единствено посредством парите? Или парите притежават света, а заедно с него – и нас?

От 20 години Хубен Черкелов живее и твори в Ню Йорк.

Това са някои от въпросите, върху които можем да разсъждаваме на изложбата на Хубен Черкелов The World $ Yours, която се открива на 22 февруари в OBORISHTE 5 Gallery and Hall в София.

Както може би повечето от нас знаят, Хубен използва образите, отпечатани на различни пари (валути). Понякога това са портрети на крале, кралици, президенти или видни личности за някоя държава.

Понякога - картини на художници от съответната страна, фотографии на пейзажи и хора... (както например популярната снимка на гроздоберачка на банкнотата от 2 лв. у нас преди 1989 г). Черкелов рисува този образ отначало, в различни от оригиналните цветове и техники. По този начин, заредени с нов импулс, те се връщат в изкуството – там, откъдето често са били изтръгнати, за да станат част от парите.

Но има и друга гледна точка – понякога един образ е станал известен именно благодарение на парите, върху които е бил отпечетан (какъвто е случаят с „Гроздоберачката” от нашата двулевка).

Такива образи се забиват в съзнанията на цели поколения, комуникират нещо между хората от това поколение, нещо различно от парите, а парите са били само средството (медията), за да стигнат образите до тях.

От години Хубен работи в тази посока, връщането на образа от банкнотите и монетите, връщането на спомените, които могат да задвижат нови процеси в настоящето.

В този смисъл изложбата в София ще ни върне към 80-те години и уестърните.

„Нейното заглавие, обяснява художникът, - идва от филма „Белязаният” (Scarface).“

В една от сцените заедно с прелитащия дирижабъл пред очите на публиката преминава надписът The World IS Yours. Само глаголът се е променил…

Защо ли?