Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съвсем пресният случай с чеченския писател Руслан Закриев, който твърди, че сюжетът на „Аватар“ е откраднат от негов роман и иска да осъди американския режисьор Джеймс Камерън, е повод да си припомним, че такива обвинения от страна на руски културни дейци и организации се са случвали и преди.

Вероятно най-фрапиращата анти-холивудска кампания в Русия е от 2010-а – година след излизането на „Аватар“. Тогава обществената организация „Комунисти от Петербург и Ленинградска област“ (КПЛО) поиска създателят на филма Джеймс Камерън да бъде арестуван и го нарече „грабител на съветската фантастика“ в изявление, публикувано в официалния сайт на организацията.

По думите на секретаря на Волховския РК на КПЛО Екатерина Перова, „звездно-раираният боклук е посегнал с мръсната си ръка към творческото наследство на братя Стругацки, Иван Ефремов, Кир Буличов, режисьора Павел Арсенов, възползвайки се от това, че починалите автори не могат да се оплачат в прокуратурата“.

Впрочем, през 2010 г. Борис Стругацки бе жив и категорично отрече да е обвинявал или да смята да обвини Камерън в плагиатство – още повече, че не е гледал „Аватар“. Борис Стругацки обяви всичко изписано „от негово име“ по този повод в медиите за „непростими измислици“.

Но петербургските комунисти настояват, че „мястото на Камерън е в затворническа килия, а не на червения килим на оскарите“.

Те подлагат на рязка критика не само режисьора, но и някои от изпълнителите на главните роли. Според Любов Калашницина, секретар на Кировския областен РК на КПЛО, актрисата Сигърни Уивър е „дълбоко паднала жена, на която никой не би се доверил да го лекува“ (тя всъщност e ботаник, а не лекар – бел. ред.).

През май 2008 г. същата политическа организация, специализирала се в кинокритиката, произнесе моралната си присъда и над филма „Индиана Джоунс и Кристалния череп“.

А през 2009 г. КПЛО протестира срещу показването на цветна версия на телевизионния сериал „17 мига от пролетта“, с обвинения в опит за фалшификация на историята. Появи се и протестно „Движение против оцветяването и деформациите на съветското кино“.

"Площад Славейков"

Коментари

Руснаците просто няма как да съдят Содърбърг, защото

романът Соларис не е на руснак, а на поляк: Станислав Лем. Писателят е бил крайно недоволен както от "екранизацията" на Тарковски, така и тази на Содърбърг. Какви права е платил Содърбърг не е известно, но със сигурност е платил правата, защото името на Лем присъства като съсценарист.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Чугун, бетон, павета, дувари

Чугун, бетон, павета, дувари - това са синоними на "комунистическа глава". А каска, билярдна топка и други, са синоними на "комунистически мозък". ... а тази "новина" е потвърждение на горните две изречения

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.