Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Девети септември ми купи палтенце
И каза: Честито, честито, момченце!...“

 

Преди дни отново срещнах сравнително млад човек, сравнително информиран, сравнително справящ се с живота, който между другото вкара в разговора репликата „Няма по-голям държавник от Тодор Живков“.

Всеки път задавам въпроси след подобни думи, защото ми е интересно какво мотивира много хора да мислят по този начин.

300 лева беше заплатата, а колко беше една малка водка, а?“ Отговарям, че нито заплатата беше 300 лева, нито ме интересува колко е струвала малката водка, но това няма значение. След няколко минути обаче стигаме до окончателната калкулация, която показва, че човекът срещу мен може да си купи много повече малки водки с днешната си заплата, но какво от това... „А, бе, няма по-голям от него“.

Девети септември ми купи сандалки.
- Да припкат - заръча - краченцата малки!“

 

Имах една учителка по география, която твърдеше, че при комунизма е по-добре отколкото при капитализма - при капитализма баба й трябвало да мете двора с метла, докато при комунизма тя притежавала вече 2 (две) прахосмукачки. 

Отново е 9 септември, отново ще има спорове кога е било по-добре – по „времето на бай Тошо“ или днес, отново БСП ще отбележи датата с активно участие на кандидат-депутати във всички мероприятия по повода. 

Случайно или не, някакъв неизвестен за мен изпълнител се похвали по телевизията, че бил написал песента „Евала, Живков“. Вдъхновил се от „постиженията“. „Реших да съпоставя днешното време с онова, за да покажа отношението си към днешната ситуация в страната. Мога да кажа, че тогава беше по-хубаво, живееше се по-добре“, казва изпълнителят.

А после ми сложи в ръката геврече
- Хапни си! - Девети септември ми рече.“

 

Работата на историците е да уточняват какво точно и с какви последици се е случило на тази дата преди 70 години. Девети септември е символ на завой, след който идва комунистически режим с еднопарийно управление, който отнема основни права и свободи, репресира и физически унищожава хиляди, а към края си мутира и в опит за етническо прочистване.

Неудовлетворението от днешното състояние на правовия ред и икономиката лесно водят до извода, че тогава „беше по-добре“. Конкретният разговор обаче винаги разкрива, че е било по-добре за много малка избрана прослойка и че всъщност почти никой не иска връщане на онова време. Но понеже не говорим за онова време, а предпочитаме да го замитаме, затова все по-често ще чуваме млади хора, които въздъхват по „времената на бай Тошо“.

Накрая, дечица, каква изненада!
И знаменце даде ми той за парада“.

Тези настроения се използват удобно от отделни партии, най-вече от БСП, която си остава „червената“ партия, „бившата комунистическа“, „стогодишна“ и т.н. Колкото и европейски и модерни позиции да записва в документите си БСП, това не й пречи да продължава да бъде партията на Девети септември, партията на Жабокрек, партията на „онова време“.

Докато евродепутатите от БСП гласуват за общ ден за отбелязване на жертвите на сталинизма и нацизма, колегите им в България отбелязват извършеното от партизани убийство на лекуващи се германски войници в Жабокрек. Докато излъченият от БСП външен министър обсъжда заедно с колегите си в Брюксел санкции срещу Русия, кандидат-депутати от партията обещават да преименуват булевард „Цариградско шосе“ в проспект „Владимир Путин“. И т.н....

Доскоро БСП безпроблемно живееше в двете си кожи. Една политика навън, друга – навътре. Едно правим в управление, друго говорим в опозиция. Сега партията е в тежка криза и се е вкопчила като удавник в най-носталгично настроените си избиратели.

В предизборната платформа на БСП не изненадва идеята за премахване на плоския данък, не изненадва намерението за наливане на държавни пари в индустрията, не изненадва и протиповоставянето на нови санкции срещу Русия. Изненадата е в това изречение:

"Противопоставяме се на приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП“.

Това е отчаян знак към най-консервативните избиратели – няма да ни пипате комунизма, няма да ни пипате Държавна сигурност, няма да ни пипате 16-ата република!

Обръщането назад е налице. Корнелия Нинова се снима пред паметника на Тодор Живков, Михаил Миков брани отпечатъка върху развитието на страната, оставен от „съветския модел на социализма“.

Мъката обаче е към своя край. Да е жива и здрава Мая Манолова. „Нейният“ изборен кодекс предвижда гражданите да могат да пренареждат листите. А точно най-консервативните говорители на левицата са най-любими на избирателите. В следващата си парламентарна група БСП ще има поне няколко подобни „екстремисти“, които ръководството няма да може да дисциплинира, т.е. да принуди да бъдат двулични. Партията се приближава до момента, в който ще трябва да изясни за себе си каква е – комунистическа, социалдемократическа, европейска, путинистка, угочавистка, или каквото си избере.

Затова този Девети септември е последният, или един от последните, които БСП може да употреби по стария начин – разкрачено и всеядно. 

Ключови думи

Коментари

правописът, другари

двойствена, не двойнствена

нищо де, статията е пълна със смисъл и истина. Браво на автора!

ееее, много хубав анализ, и смешно ти става за другарите, и тъжно дори че си отиват.... Кой ще прави цирк сега? кой ще води малцинствата на разходка до София с автобуси за платена любов? ей! оставаме без цирк!

on

Право в десетката! То не може 'ем шнура до края, 'ем душата в Рая. Само че като има балами да се връзват, че Бай Тошовото време ще се върне и пак ще станат млади и ще се видят с НЯКАКВИ пари - ще им минава номера :/

„Девети септември ми купи палтенце И каза: Честито, честито, момченце!...“ „Девети септември ми купи сандалки. - Да припкат - заръча - краченцата малки!“ „А после ми сложи в ръката геврече - Хапни си! - Девети септември ми рече.“ „Накрая, дечица, каква изненада! И знаменце даде ми той за парада“. Направо падам от стола! Откъде ги изрови тези бисери бе момче?

"Противопоставяме се на приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП“. - какво достойнство? откога БСП има достойнство - шайка от наследници на убийци и престъпници.... то не е буруджиева, то не е станишев, то не е георги димитров... листи, листи с имена...

Вяра

За подобни стихчета, голямо ровене не е нужно. Достатъчна е една читанка, издадена някъде в средата на миналия век. Това е времето, в което вероятно са учили родителите на споменатия от автора, "информиран и добре оправящ се" млад човек. От ранна възраст - яка промивка на мозъка, много яка! Полека-лека, ценностите се размиват, мозъците се полират... Днес де радваш на байраче и сандалки, утре на панелка и така! Радваш се, че девети септември ти е дал - дал, краставици! Всичко и тогава беше с пари, а минималната заплата - 80 лева. Цените се регулираха от държавата, но масово се купуваше кравето сирене от 2.60, а не овчето от 3.60. Що ли? Помнят, че било хубаво, но са забравили понятията "вноска за апартамент" и "вноска за кола".... Щом е тъй, да му дадат на информирания младеж едно геврече и едно байраче и да тропка днес на манифестация ;)

on

Тъжното е, че вероятно го прави. Че и се радва...

иван иванов

ПРЕЗРИ ГИ-1-Девета дупка на кавала сме днес от техния "девети",нахлул посредством идеала на простотия под каскети,канибализъм и възторзи под стряха-Сталинов мустак,на лумпени без капка мозък,затрили свястното до крак и гъгнещи осанка мерзка край символ,на народа чужд,в угода на страна имперска,на азиатския ботуш. 2-Те днес ликуват.Радостта им вещае на страната гроб;горчилката на сключен заем подслаждат с празничен сироп.На тях дължиш си днеска хала-гробокопачи на народ,от тях доведен до провала;девета дупко на кавала,те пак жадуват твоя вот! 3-Жадуват с плитките интриги да те натикат в своите игри...Но ти си българин-презри ги!За цяла вечност ги презри!

ванчо от иваняне

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕКВИЕМ-всенародна песен-1-Клети Тошо,жалки Тошо,мъдър като стар галош си...В теб дъската дълго хлопа и разсмиваше Европа.Днес априлската ти линия всеки българин проклина я.Писа томове дебели,пълни с врели-некипели,обеща ни,че сме влизали днеска-утре в комунизъма и подгонихме съблазни,като твойте думи празни. 2-Не дойде за демокрация-тровеше ни с бюрокрация,возеше се с лимузини покрай празни магазини,чакаше да мине "буря"наплодил номенклатура и уши прилични дрешки на послушните си пешки,за да скриете с решения гнусните си престъпления.Клети Тошо,жалки Тошо,ненадминат си по пошлост... 3-Знаем,ти си братовчед на Августо Пиночет,но това го върши днеска само брат ти Чаушеску.Срещу тебе който гъкне,мигом настрани отхръкне,а в дома на мъж по-буен жандармерия нахлуе и правата на човека-нека пръст да им е лека!Писал се човек народен,ти за нищо бе негоден.Нито виждаш,нито чуваш,а решил бе да векуваш. 4-Под усилена охрана-ту във Банки,ту в Бояна;учило се-недоучило,за историята чучело!Не за твоите катили влагахме душа и сили,не за да е лев кафето ти създадохме ОФ-то,ни хуманната идея процъфтя от Асамблея;дал облаги на ченгета,ти ни свря в панелни гета и-забравил за оставка,стори нова подигравка:впрегна сетните ни сили 5-да градим тузарски вили.А да беше с малко пипе,тъй ли щеше да разсипеш въздух,горските стопанства,дето уж си партизанствал?Що заплатата укри си от народа-комунист си!Със Иванчо и със Владето колко долари изкрадохте и завлякохте България в сейфовете на Швейцария?Колко твари безгръбначни ти превърнал бе в палачи, 6-колко върли кожодери станаха милионери?Колко ни излезе скъпо твойто наркоманче тъпо и защо горката нация в дар принесе на Фондация?Клети Тошо,жалки Тошо,мъдър като стар галош си...Прав ти път за село Правец,дето без бръшлян и здравец,на баща ти посред двора те очаква прокурора!

Сали

На Иван Бедров все комунистите са му виновни. Егати измислената журналистика.

дони

Ама много точно! Браво! Всичко ни даваше 9 септември и партията, даже по едно време се чудех как не идват и децата ни да правят, зер много хубави ги правят!

Стефан Стамболов

Има един лесен и един по-трудно откриваем отговор на въпроса "защо"? Защо сме на това дередже, защо толкова много "сравнително информирани", сравнително успели, "почти умни" хора страдат от носталгия по соца? Лесният отговор: Демокрацията и свободният пазар в България са саботирани! За това не сме успели да се възползваме от тях, за разлика от Чехия, Словакия, Полша, Хърватия.... Сега страната ни е удобният пример за лошото ЕС и лошия капитализъм. Колко удобно! По-трудният отговор: преди сдаването (формално, но не и реално)на властта, дрОгарите са създали клишета и митологеми. Създали са ги съзнателно и внимателно от позицията на монополисти - по отношение на финанси, държавна власт, позиции в науката, еднолични собственици на репресивната власт и информацията. Тези клишета са старателно пробутвани години наред сред хората. А днес им помага и психологичния феномен на подбора на факти от миналото - човек запазва само доброто. Има предостатъчно случаи, например, на войници, които ен помнят ужасите на войната. Изхода - ясно и точно да се обясни на народа какво се случи през последните 25 години. Да се напомнят и да не се забравят престъпленията и репресиите, бедността и ограниченията от пред 89-а... те тези елменти са налични и днес, но не като опозиция на миналото, а като негово подобие, жалко, но логично продължение, резултат на една неуспешна политическа революция. ПС. От поне 2 години на сам забелязвам доста допирни точки с вас г-н Бедров, които не са резултат на конформиране, а странно случайно съвпадение. Успех ви желая!

zazabg

"Девети септември ми купи палтенце И каза: Честито, честито, момченце! Девети септември ми купи сандалки. -Да припкат - заръча - краченцата малки! А после ми сложи в ръката геврече -Хапни си! - Девети септември ми рече. ... Накрая, дечица, каква изненада! И знаменце даде ми той за парада. Изтичах при баба, разказах й всичко. А баба въздъхна: -Ех, внуче, добричко. Такъв е, такъв е ни е празникът - харен. И всеки го среща сега благодарен. Той дава на всинца дрешки, закуски и розово слага по детските бузки. А старият дядо, засмян, се обади: Девети септември и младост ни даде." Но мина се време, детенце порасна и цялата истина стана му ясна: Че туй що девети септември ни даде не беше живота мечтан и честит, а мощен челичен *** четвъртит.

Но мина се време, детенце порасна и цялата истина стана му ясна: Че туй що девети септември ни даде не беше живота мечтан и честит, а мощен челичен *** четвъртит.

WAR

Na 6ti septemvri 1944g. USSR obqvqva voina na Bulgaria.Rusnacite idvat da vodqt voina s nas. Tova li praznuvame?

Митко Палаузов

БСП-модерната лява,а с мераците на курвата стара

Милен

Да де, ама въпросът е какво правим ние, некомунистите, че България е така глупаво разделена по толкова кристално-ясна тема? Къде са усилията да се търсят общи знаменатели м/у българите, на чиято база вече да може да се види очевидното и масово да се възприеме? Вместо такива усилия имаме една немалка група радикали, която постоянно поставя личното си его над националните интереси и не позволява на българите да се почувстваме като общност, не позволява да се самоуважваме. Тези хора например твърдят, че 90% от обществото е путинофилско (защото единствените непутинци били гласуващите за дадена малка партия, а всички други са еднакви и са комунисти). ТОВА е истинският проблем и въпрос, който трябва да си зададем днес - защо у нас антикомунистите винаги сме разделени, с подвъпрос - в чий интерес е това и как най-вероятно се случва...

Импулса

Основният въпрос е: Кога се живееше по-добре, при социализма или сега? Обикновено започват да се сравняват едни или други показатели като свобода на словото, заетост и т.н., но те са противоречиви и нееднозначни. Има един показател обаче, който е глобален и дава точна оценка, и отговор на този въпрос. Това е ръстът на населението. През 1944 година населението е малко над 7 милиона и през 1989 година е вече почти 9 милиона. От 1989 година до сега за 25 години от 9 милиона паднахме под 7 милиона. Условията за живот при социализма бяха по-добри от сега и се живееше по-добре!

Русофоб

А преди 1944 г. прирастът на населението е много по-висок, отколкото след това, ако ще гледаме по този начин на нещата. Това не е показателно за нищо. Единствената причина, поради която населението се увеличаваше по времето на комунизма беше, че желаещите да напуснат страната ги разстрелваха на границата. Все едно живеехме в огромна клетка, живуркане под похлупак, както казваше Георги Марков.

до Импулса

В много супер бедни африкански държави има огромен прираст на населението. Означава ли това, че там се живее по-добре? С този пример се опитвам да ти покажа, че логиката на разсъждението ти е много погрешна...

pavloviCH

Връщането към братоубийствените моменти от историята на една нация е мазохистично и безперспективно начинание, г-н Бедров. За съжаление, вече е късно, статията е факт. Нека тогава опитаме за миг да разширим кръгозора си в исторически аспект. Можете ли да надскочите себе си, за малко да забравите за мантрата "за всичко са виновни комунистите" и да зарадвате по-широк кръг читатели? Потъпкването на демокрацията в България в никакъв случай не започва на 9-ти септември. Нито братоубийствата. От кървавата нощ на 9 юни 1923 г., през трагичните последвали години на червен и бял терор, преживявайки отменянето на Търновската конституция и разпускането на партиите, стигайки до Втората световна война, България не е имала и за миг легитимно и демократично управление. Напротив, в годините на войната, у нас властва авторитарен монархически режим. През 1944 г., загубила войната, България става жертва на явна договорка между лидерите на страните победителки и с охотното съгласие на западните лидери е предадена в лапите на изверга Сталин. Доскорошната опозиция започва разправа с тези, които от 1923 г. са избили и затворили много леви дейци. Жертви стават и много невинни. Отново. Сложен е край на управлението на немските принцове Сакскобурготски. Или поне така си мислеха всички до 2001 г. В страната е наложен нов режим, този път по съветски образец и забележете - за пореден, а не за първи път, на парламентаризма не е даден шанс. Благодарение на действията на т.нар. вътрешни дейци на БКП (тези, които са против пряката намеса на Москва във вътрешните ни работи) България съумява през 60-те и 70-те години да достигне стандарт, непознат за над 90% от съветските граждани. Факт, който може да се провери посредством индексите за човешко развитие. Факт, който поставя под сериозно съмнения теорията за тъжната съветска колония. Добре е, да се знае. След падането на подтисническия режим на БКП, шансовте на България да премине към свободния пазар достойно се изпариха само за няколко години. Естествено благодарение на червените кадри, но и с любезното съдействие на нашите "съюзници", прекрасно доказателство за което е това, че ЕНП и ПЕС радушно партньорстват с престъпниците, които саботираха демократичния преход на България, а на наша територия има американски военни бази... И след всичките години на разделение, умело подклаждано и от запад, и от североизток, ние продължаваме да се държим за гушите и да крещим кой е комунист, кой е соросоид, кой е рубладжия и кой е доларджия. Все още сме в детския етап, дори не сме в пубертета си като свободна нация. Ще влезем в него, когато спрем да бълваме подобни мисли и текстове (и в двете посоки) и когато си подадем ръце, за да работим. Девети септември не е началото нито на терора, нито е края на демокрацията. Той е от най-тъжните и братоубийствени дати в новата ни история, но за съжаление никак не е единствената. Моля Ви, нека спрем да се връщаме към тях!

Ех, Иване, пак разсъждаваш като дефлоратор. Не си прав, мойто момче. Човек като се роди и има само две неща, дето Господ му ги дава - свободата и труда. От там нататък всеки са оправя както може. През комунизма труда беше евтин - изкупуваха го за жълти стотинки. Не можеше да се оцелее с едното работене, камо ли пък и семейство да гледаш. Затова хората размениха другото дето им остана - свободата - за сигурност. През ония години нито един човек в България не гладуваше, можехме винаги да си плащаме сметките, че и на почивка да отидем, ако сме късметлии - кола да си купим или даже апартамент. Децата ни играеха на улицата и не се страхувахме за тях. Битови убийства и грабежи почти нямаше, даже циганите стояха кротко. Но беше тегаво, скучно, подтискащо. Всички имаха по равно и едни и същи неща. Но разбира се имаше и по-равни от другите, дето можеха да си правят каквото си искат. Например другарката Ирина Бокова блъсна човек на пешеходна пътека и го уби, ама нищо не и направиха. Сега е началник на ЮНЕСКО. Малък Тошко изнасили и после изхвърли едно момиче от седмия етаж в Швейцария, ама и на него нищо не му се случи. За рахата на другаря Живков даже цял самолет хора затриха... Така беше. Който заменя свободата си за временна сигурност, той не заслужава и двете - това Франклин го е казал. Партията някак си беше съгласна да храни робите си, но осъзнали се хора нямаше намерение да търпи - Оруел го написа. Затова имаше и дисиденти и антикомунисти и репресирани. Лошото на комунизма беше това, което дойде след него. Най-любезно ни върнаха отново свободата и труда и ни казаха, че започваме отначало всичко. В капитализма пак плащаха жълти стотинки за труда. Не можеше да се оцелява... Трябваше нещо да направим със свободата. Никой не искаше да ни я замени за сигурност, системата беше друга. Сега трябваше да се научим да я продаваме по пазарни цени. Тези,които успяха да се спазарят добре, бяха назначени за политици, бизнесмени, милионери, мутри. Те живеят и сега добре, тия дето са живи де, защото като се продадеш на дявола - няма връщане назад. Затова и тия всичките са зависими - от кукловодите, от задкулисието, нали сега е модерно така да се казва. Разбира се и те са по-равни от другите - и Максим уби пиян двама души, ама нищо не му направиха; и сестрите Белнейски имаха нещастието да ходят покрай шосето, когато пиян депутат ги помля със служебната си кола; и Веска Меджидиева открадна милиони и я знаят къде е, ама не могат нищо да и направят... Така е, Иване. Тия, дето се спазариха добре, добре живеят. Верно - нямат капка морал, ама живеят добре. Някои от нормалните хора чуха, че на Запад свободата върви по-скъпо и се юрнаха натам. Ама и там цената бързо падна, щото нали цената зависи от търсенето и предлагането. Тия си останаха там, май е малко по-добре от тука. Сега не сме роби на партията и никой не се грижи за нас. Сега сме стока, като всичко останало. Когато имат нужда от нас ни наемат, ако нямат - казват ни да се оправяме сами. Нали сами сме си господари. Ама и глава не можеш да вдигнеш, щото отвсякъде изисквания ти спускат, заповеди от Европа, кокошките да са щастливи, а прасетата начесани, на хората им тури пепел. Така е, Иване. Не се чуди, че все повече хора избират първото зло.

Петър

Разбира се че беше по-добре преди. Тогава редовно хранеха робите. А сега ги пуснаха на свобода и те умряха от глад.

Г-н Бедров, следващия път като някой ви каже, че Тодор Живков е голям държавник, може да го попитате следните елементарни въпроси. Като е толкова велик бай Тошо, защо не можеше да ходим на почивка в Гърция и Турция? Защо българина не можеше да пътува където и да било? Защо охраняваха границата така, че все едно народа ще се разбяга от държавата? От какво се е боял диктаторския режим? :)

Защо е имало изходна виза? :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.