Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви в събота за мажоритарна избирателна система и каза, че партията му е направила неизбежен компромис с отмяната на преференциалното гласуване, за да не се стигне до предсрочно разпускане на този парламент и падане на правителството.

"Аз искам да има мажоритарна система", декларира Цветанов в интервю за Нова телевизия.

"В политиката не винаги можеш да поставиш ултиматум", каза Цветанов. "БСП, ДПС и други биха могли да се появят за прекратяване на мандата на този парламент".

Той посочи, че Обединените патриоти са били разединени за преференцията, срещу която са се обявили депутатите от Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

В отделни интервюта за би Ти Ви днес вицепремиерите Томислав Дончев (ГЕРБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) критикуваха премахването на преференцията. Според Дончев то дава лош сигнал, а според Каракачанов е "безсмислен ход", който ще намали избирателната активност.

Коментирайки случая с отравянето на бизнесмена Емилиан Гебрев, Цветанов обвини Русия в непрекъснати хибридни атаки срещу България и добави, че БСП и президентът Румен Радев им помагат.

"За голямо съжаление хибридната атака спрямо България не е спирала от 2015 година", каза Цветанов, визирайки времето, когато се били отровен Гебрев, синът му и негов колега.

Той добави, че в Русия "използва страната ни с тази по-либерална позиция спрямо тях", посочвайки, че България за разлика от повечето други държави в ЕС и на Балканите не е гонила руски дипломати след случая "Скрипал" във Великобритания.

Цветанов отбеляза и засилващия се "наратив анти-ЕС, анти-САЩ, анти-НАТО" в България в навечерието на европейските избори и добави, че в него "участва БСП и президентът дава основание да се формулират гръмки заглавия".

„През 2015 г. имаше опити за намеса в българските избори, както и опити за саботиране. Това беше поредица от злонамерени хакерски атаки на сайтовете на външно министерство, ЦИК и други”, каза Дончев.

Той не каза кой стои зад тези атаки.

„Беше направено доста, за да се локализира източникът. Има данни кои хакерски групировки стоят зад атаката, но с коя държава са свързани те, не мога да кажа. Ние полагаме усилия всеки изборен процес да сме по-подготвени и по-защитени”, каза вицепремиерът.

 

"Не давайте за пример Манолова"

 

ГЕРБ не са участвали в установяването на пропорционалната избирателна система у нас през 90-те години на миналия век, каза Цветанов. По думите му БСП са осуетили опитите тя да бъде заменена със смесена.

"Моля, не давайте за пример Мая Манолова", реагира той, запитан за намерението на омбудсмана да атакува в съда последните промени в Изборния кодекс.

Цветанов припомни, че в деня за размисъл преди общите избори през 2013 г. Манолова попаде сигнала за фалшификации в Костинброд, който по-късно се оказа фалшив и че ГЕРБ по-късно спечели избори по кодекс изменен по предложения на Манолова.