Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Концепцията, разпространена от ВМРО и коментирана в различни интервюта от министър Каракачанов е един декоративен документ, създаден, за да си го сложите в рамка на стената в офиса или за да го публикувате на стената си във Фейсбук и да кажете: „Ето, имаме концепция!“. От самия документ обаче лъха не просто на дискриминация и расизъм, а на административна и нормативна некомепентност. 

Очевидно е, че не се познава нито международното законодателство, нито българските стратегически документи. Обещават се мерки и действия, които са планирани отдавна. Например – още през 2011 се знаеше кога ще е следващото преброяване, защото нашата статистическа система е вече синхронизирана с Евростат. Абсолютна смешка е ВМРО сега да си приписват инициативата и концепцията за това. 

Нещо повече, при предходното преброяване двама държавни експерти от НСИ, а след това и зам.министър от МОН бяха уволнени по инициатива на ВМРО, защото искаха да събират по по-чувствителен начин данни за ромските групи, напр. миллета и рударите – при които се наблюдава турска или румънска идентичност. ВМРО просто са жалки в опита си да имитират интеграционна загриженост.

Половината от мерките, които обещават – например отпадането на такси в детските градини; въвеждането на програми за ограмотяване на пълнолетни лица; включването на всички безработни в програми за преквалификация; предоставяне на земеделска земя и социални жилища – са все неща, за които гражданският сектор от години се бори и държавата отказва да го направи.

Това не са нови идеи, това не е различна концепция.

Напротив, това е признание, че правителствата след 1989 г. до сега са се държали безотговорно по отношение на интеграцията. С пълно основание можем да запитаме Каракачанов: „А къде беше досега, след като Валери Симеонов в продължение на година и половина отговаряше за този ресор и фактически Обединени патриоти държаха и хляба и ножа?“. 

Но трябва да попитате и министър Томислав Дончев какво планира да прави оттук нататък, защото България има приета Стратегия за интеграция на ромите, има приет Национален план за действие до 2020, каквито планове имат и повечето общини?

Тези въпроси са много сериозни и със сигурност ще бъдат поставени от европейските ни партньори – ако не са и поставени вече.

Разбирате ли, безобразие и откровен расизъм е да се говори за „ограничаване на раждаемостта с фокус върху циганската общност“, пълна наглост е да казвате „че целта на концепцията е да ограничите престъпността“, но да заплашвате неграмотните и безработните със спиране или намаляване на размера на социалните плащания.

Това е първа стъпка към геноцид или към вълна от дребна битова престъпност, защото всеки има нужда да се храни и тази нужда е по-базова от всички други. 

Алексей Пампоров е социолог, доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Коментари

Точно така

Преди разни партии, давайки някой и друг лев, кебапчета и олио си осигуряваха цигански гласове по избори. Сега се оказа, че повече гласове се печелят, като викат "циганите - на сапун". Quo vadis, Bvlgaria?
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Пампоров !1

Изобщо няма да чета какво си написал . Но ще кажа на всички :: Ако не се вземат мерки и то незабавно след 15 години ще бъде късно . И тогава със сигурност управляващите ще трябва да взимат други мерки и то много по радикални . От 1995-6 година тези нови "Римляни" не учат ,цели поколения не работят а са само на помощи . Тези помощи ги усигуряваме ние работещите . Какво ще стане след 15 години може сами да си представите при този неконтролиран прираст . А Решението е просто ! - Вижте Италия ..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.