Инициаторите на "Брекзит" заслужават специално място в ада, защото са започнали рисковано приключение без ясен план как успешно да го доведат докрай, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ЕС няма да прави нови предложения на Обединеното кралство, когато в четвъртък британската министър-пресдателка Тереза Мей пристигне в Брюксел, за да търси начин да спаси сделката й с ЕС за "Брекзит", която Камарата на общините отхвърли. Туск каза, че вероятността за "Брекзит" без споразумение с всичките му рискове нараства. Той добави, че не вижда как процесът може да бъде спрян, тъй като и двете главни партии в британския парламент - управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи - са за излизане от ЕС.

“Чудех се как ли би изглеждало специалното място в ада за тези, които рекламираха "Брекзит", без дори да имат скица на план как да го осъществят безопасно", каза Туск на съвместна пресконференция с ирландския министър-председател Лио Варадкар, който беше в Брюксел ден преди Мей.

"Британският печат ще ви създаде големи неприятности заради това", отбеляза Варадкар в отговор.

Мей ще търси начин да замени във вече подписаната сделка частта за т.нар. "резервно решение за Ирландия", което изисква страната й да остане в митническия съюз на ЕС, докато договори бъдещите си отношения с него след напускането насрочено за 29 март 2019 г. Твърдите "брекзитъри" са против тази част от сделката, защото според тях тя обрича "Брекзит" на неопределено отлагане във времето и съответно държи Великобритания обвързана с правилата на ЕС.

Европейските институции и държавите членки обаче неколкократно отказаха да отстъпят от "резервното решени", защото без него трябва да бъде възстановена твърдата граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, което би заплашило спазването на мирното споразумение, прекратило кървавия конфликт в Северна Ирландия през 1998 г.

Туск разпространи репликата си и в Туитър. Водещият "брекзитър" Найджъл Фараж му отговори в същата социална мрежа: 

"След "Брекзит" ще сме свободни от неизбрани и арогантни грубияни като вас и ще управляваме страната си. Това ми изглежда повече като рай".

Юнкер коментира и думите на Доналд Туск за ада:

"Не съм толкова голям католик като моя приятел Доналд. Вярвам в рая, но не и в ада."