Присъединителен протокол на бъдещата Република Северна Македония към НАТО бе подписан днес в централата на пакта в Брюксел. Така Скопие направи поредна крачка към членство в пакта.

Подписите си сложиха постоянните представители на 29-те страни членки. Това стана на тържествена церемония в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на скопския външен министър Никола Димитров, който се похвали, че е кацнал тази сутрин в Брюксел от Вашингтон.

„Това е исторически ден за вашата страна и ден на гордост за всички нас“, каза Столтенберг, след като се обърна на малко име към дипломат № 1 на Скопие.

Оттук нататък Република Северна Македония ще участва във всичките срещи на НАТО със статута на поканена държава.

Столтенберг завърши със следните думи:

„Никола, днешното подписване на протокола за присъединяване показва какво могат да постигнат дипломацията и държавничеството. И наистина чакам да видя 30 съюзнически знамена да се веят пред централата на НАТО.“

Република Северна Македония ще бъде 30-ата членка на пакта.

Само след няколко дни тя съвсем официално трябва да започне да се нарича Република Северна Македония. Тогава трябва да влязат приетите от парламента й промени.

Никола Димитров: Излязохме от окопите

„Това беше много дълъг път. Поискахме да се присъединим заедно с още 9 страни преди много години, като подписахме Вилнюската декларация. Бъдещата Република Северна Македония е последната от Вилнюската група, която все още не е член на северноатлантическото семейство“, изтъкна Димитров по време на подписването на протокола.

След което благодари специално на премиерите Зоран Заев на Македония, Алексис Ципрас на Гърция и Бойко Борисов на България:

„Не беше неизбежно, дори не бе много вероятно това да се случи, защото – трябва да го призная – лидерството на Зоран Заев и Алексис Ципрас проправиха пътя към това историческо помирение. Признавам лидерството и на Бойко Борисов, който ни окуражи да подпишем договора за приятелство с България, за да вървим в тази посока.“

Той изтъкна, че неговата страна винаги е отделяла за отбрана исканите от САЩ 2 на сто от БВП още от 2008 г. насам. И в същото време е имала контингент в Афганистан.

След това Никола Димитров направи изявление и пред български журналисти.

„Показахме, че невъзможното е възможно. И мисля, че трите страни заедно – Македония, Гърция и България, направихме едно малко чудо в един регион, където на политиците им е по-удобно да се разправят и да си седят в окопите. А ние излязохме от окопите и тръгнахме напред. И ще продължим така“, каза външният министър.

Днешното подписване е една от необходимите стъпки за приемането на бившата югославска република в НАТО. Остават още пет крачки. Те са следните:

• 1. Подготовка на протокол на Договора от Вашингтон за влизане на нова страна членка. В действителност става дума за поправка към оригиналния Договор за Северноатлантическия съюз, сключен през 1949 г.

• 2. Процес на ратификация на протокола от всяка от сегашните 29 страни членки на НАТО според националните процедури.

• 3. Покана за присъединяване, която ще бъде изпратена от генералния секретар на НАТО. Това ще стане, когато всички страни членки уведомят САЩ - гаранта на договора, че са ратифицирали протокола за присъединяване. Очаква се този процес да завърши до края на годината.

• 4. Приемане от страна на Скопие на присъединяването към НАТО чрез референдум или гласуване в парламента.

• 5. Република Северна Македония изпраща решението си на САЩ, след което става пълноправен член на Алианса.

Алиансът свиква среща на върха през декември в Лондон

Следващата среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО ще се състои пред декември в Лондон, обяви днес Йенс Столтенберг. Той припомни, че Обединеното кралство е сред 12-те основатели на пакта, което през тази година чества своя 70-годишен юбилей. А в Лондон е била първата централа на пакта.

„Срещата в Лондон ще бъде възможност за лидерите да адресират предизвикателствата пред сигурността, пред които сме изправени сега и в бъдеще, и да гарантират, че НАТО продължава да се адаптира, за да запази сигурността на своите близо 1 милиард жители“, изтъкна той.