Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България и Македония са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха близко приятелство.Това каза министър-председателят на Македония Зоран Заев след среща с
премиера Бойко Борисов в София

"Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха отношение на близко приятелство. Македония премина през сериозни политики. Преди няколко дни нашият парламент прие устава за промяната на името, а след това ратифицирахме и Преспанския договор. И изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за XXI в. не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава", заяви Заев.

Той посочи, че Македония благодари на България за това, че ѝ е помогнала да получи историческия шанс да стане 30-ият член на НАТО.

"Ние се превърнахме в държава, в която има мир, сигурност и стабилност. И всички наши съседни държави ще имат интерес от това", каза още Заев.

Той посочи, че Македония ще има шанс още през юни да започне преговори за членство и в Европейския съюз. По думите му това е възможно, защото по време на европредседателството си България е поставила във фокуса на вниманието Западните Балкани

С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. Това каза пък Бойко Борисов.

"Днес сме се събрали - така, както е по договор, да празнуваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не влияе - 147 години от рождението на Гоце Делчев", заяви Борисов. 

Той посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата.

"Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим - че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 - но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали - но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират", каза още Борисов.

Коментари

Борисооов

Не знам дали си спомня министър председателя, че митата са общи за ЕС и не ги определя той.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.