Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще търси „прагматично решение“ на парламентарната безизходица по отношение на условията, при които Великобритания напуска Европейския съюз, когато се опитва да поднови преговорите с Брюксел, предава агенция Reuters, пише "Фокус". 

След по-малко от два месеца, докато Великобритания трябва да напусне блока на 29 март, опасенията се увеличават по отношение на риска от хаотично излизане без сделка. Членовете на парламента, които през миналия месец отхвърлиха споразумението на Мей за "Брекзит" с ЕС, са я инструктирали да се върне в Брюксел, за да предоговори мерките за границата между Великобритания и Ирландия след "Брекзит". ЕС отказа подновяването на преговорите за така наречената предпазна мярка.

„Депутатите заявиха, че с промени в северноирландския защитен механизъм те ще подкрепят споразумението, което сключих с Брюксел, за да ни измъкне от ЕС“, пише Мей във в. The Sunday Telegraph. „Когато се върна в Брюксел, аз ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще бъда въоръжена с нов мандат, нови идеи и подновена решимост да постигна съгласие с прагматично решение, което да доведе до "Брекзит", за който британския народ гласува.“

Министърът на търговията Лиъм Фокс заяви, че би било „безотговорно“ ЕС да откаже да възобнови преговорите за "Брекзит":

„Наистина ли казват, че по-скоро биха предпочели да не преговарят и да се озоват в позиция „без сделка“? „В наш интерес е да стигнем до това споразумение и ЕС да каже, че дори няма да обсъждаме, ми се струва доста безотговорно.“

Мей каза, че е „решена" да предаде "Брекзит" на 29 март, но Фокс повтори коментарите на външния министър Джереми Хънт, че може да е необходимо отлагане на тази дата, за да се приеме законодателство чрез парламента.